Batı aleminde ilk acil kullanım yetkisi alan aşıyı Biontech ile birlikte üreten Pfizer'in CEO'su, Fransız medyasının ardından İsrail medyasına da dünyanın birkaç ay içinde normal hayata geri dönebileceği tahmininde bulundu. Albert Bourla, yılda birkaç kez değil de sadece bir kez Kovid aşısı uygulamasına geçilebileceğini öngördü.
Pfizer CEO'su Albert Bourla, İsrail medyasına verdiği bir dizi demeçte aşı karşıtlarını hem yermeye hem de teskin etmeye yönelik açıklamalarda bulundu.
'Bu suçlular yüzünden milyonlarca insan öldü'
ABD merkezli ilaç devinin 2020'de 21 milyon dolar kazanan CEO'su, 'aşı olmaya çekinen kayda değer bir azınlık olduğunu' söylerken, aşı karşıtlarını 'piyasada dolaşımda olan dezenformasyondan yararlanan ve kar eden suçlular' diye niteledi: Bourla "Onlar yüzünden, bu az sayıda suçlu yüzünden milyonlarca insan öldü" dedi.
Diğer yandan yıllık aşı modelini kamuoyuna satmanın çok daha kolay olacağı mesajını veren Pfizer CEO'su, "İnsanların 4-5 ayda bir destekleyici aşı olması iyi bir senaryo olmaz. Benim umudum, yılda bir kez yaptırmak zorunda olduğumuz bir aşımızın olması" diye konuştu.
'Tüm varyantlara toplu çözüm olan aşı geliştirme çabası'
“Yılda bir kez aşı... insanları bunu yapmaya ikna etmek daha kolay, insanların bunu hatırlaması daha kolay.. Omicron varyantını kapsarken diğer varyantları unutmayan bir aşı oluşturup oluşturamayacağımızı görmek istiyoruz. Ve tamamen farklı bir şey ortaya çıkmadıkça bu bir çözüm olabilir” diye devam eden Bourla, böyle bir aşının martta toplu üretimine geçilebileceğinden söz etti.
Birkaç gün önce Fransız gazetesi Le Figaro'ya "Yakında normal hayata dönebileceğiz. Elimizdeki tüm araçlar -testler, çok etkili aşılar ve evde alınabilecek ilk tedaviler- sayesinde ilkbaharda o noktaya varmak için iyi bir konumdayız" demecini veren Bourla, İsrail medyasına da “Birkaç ay içinde normal hayata dönebiliriz” mesajını vererek ekledi:
'Gelecek yıllarda bizimle olacak, ama kontrol edebileceğiz'
"Virüs yok edilmeyecek. Virüs gelecek yıllarda bizimle olacak. Omicron… gibi anormallikler olmaya devam edecek, ama biz onları kontrol edebileceğiz. Omicron'a karşı bir aşı üzerinde çalışıyoruz, ancak daha başka varyantlar olacaktır. Bu virüs, yeni varyantlar yaratma ve ister doğal isterse aşı yoluyla bağışıklık korumasından kaçma eğiliminde."
"Bugüne kadarki varyantların aksine, yalnızca Omicron, aşılar tarafından sağlanan enfeksiyona karşı korumayı atlayabildi, ancak aşı, hastaneye yatışı önlemede etkili olmaya devam ediyor."