Covid-19 hastalığına yakalanan insanların kanında, bağışıklık sisteminin ürettiği antikorların en fazla iki ile üç ay arasında kaldığı ortaya çıktı.

Araştırma: Covid-19'a karşı üretilen antikorlar kandan 2 ila 3 ay içinde siliniyor

Euronews'de yer alan habere göre, pandeminin çıkış noktası kabul edilen Çin'in Vuhan kentinde Covid-19 hastaları ile yapılan bir çalışmada, yeni tip koronavirüse yakalanan kişilerde vücudun ürettiği antikor seviyeleri farklı zamanlarda ölçüldü.

179 Covid-19 hastası üzerinde yapılan araştırma, insan vücudunun enfeksiyon karşısında ürettiği antikorların kanda kısa bir süre tutulduğunu ortaya koydu. Buna göre antikorlar, enfekte olmuş kişilerin kanlarında en fazla iki ya da üç ay boyunca bulunuyor.

Gözlenen hastaların ortalama yaşının 41 olduğu çalışmada, 179 hastanın yüzde onunda, sadece birkaç hafta sonra kandaki tüm antikor izlerinin yok olduğu görüldü. Hastaların dörtte üçünde ise bu süreç en fazla iki ila üç ayı buldu. Asemptomatik hastalar, antikor izlerinin en hızlı şekilde kaybolduğu grup oldu.

SARS veya MERS gibi diğer koranavirüs tiplerinde ise, kanda antikor bulunma süresi bir yıla kadar çıkıyor.

Belçikalı virolog: Antikor kaybolsa bile hücre hafızası devreye girer
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Belçikalı virolog Dr. Yves Van Laethem, çalışmada hücre bağışıklık belleğinin göz önüne alınmadığını söyledi.

Antikorların hızla azalmasının ya da kaybolmalarının vücudun savunmasız kaldığı anlamına gelmediğini belirten Dr. Leathem bağışıklık sisteminin belleğini, "Diğer araçlar virüsle savaşabilir, özellikle de bellek hücreleri. Antikorlar bazı lenfositler (B hücreleri) tarafından üretilir ve bunlardan bazıları bellek görevi görür. Bu şekilde vücut aynı tip antikoru aylar veya yıllar sonra tekrar yapabilme yeteneğini depolar" sözleriyle anlattı.

Enfeksiyon bilimci Leathem, aşı çalışmalarına da vurgu yaparak, "Aşı geliştirme çalışmaları bize aşının doğal bağışıklıktan daha iyi olup olmadığını gösterecektir." ifadesinde bulundu.
OGÜNhaber