1948 yılında Ukrayna'nın Ivano-Frankivsk kentinde Belaruslu bir baba ve Ukraynalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Svetlana Aleksiyeviç, 1967-1972 yılları arasında Minsk Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi gördü.
Mezun olduktan sonra yıllarca gazetecilik yapan Aleksiyeviç, ilk kitabı Savaşın Kadına Aykırı Yüzü'nü 1985'te yayımladı.
II. Dünya Savaşı, Sovyet-Afgan Savaşı, Çernobil faciası, SSCB'nin dağılması gibi birçok dramatik olaya tanıklık etti, bu olaylara tanık olanlarla röportajlar yaptı. Yazıları rejimi rahatsız edince 2000 yılında hakkında yasal kovuşturma başlatıldı. Bunun üzerine ülkesini terk etti.
İkinci Dünya Savaşı'na katılmış yüzlerce kadınla yaptığı röportajlara dayanan kitap, yazarın gelecekte yazacağı eserlerinin ipuçlarını da veriyor, dünyanın yaşadığı en büyük felaketleri, yaşayanların tanıklıklarıyla anlatıyordu.
Hayatının sonraki 10 yılını kendisine kucak açan Paris, Gothenburg ve Berlin gibi şehirlerde, siyasi sürgün olarak geçiren Alexievich, 2011 yılında ülkesine döndü.
Svetlana Aleksiyeviç, kişisel internet sitesinde gazetecilik çalışmalarını anlatırken, "İnsanın kendi sesiyle, kendisini anlattığı bir dalı seçtim" demişti.
Daha önce de "onurlu ve yürekli bir yazar olması" nedeniyle, İsveç PEN derneğinin ödülünü kazanan Svetlana Aleksiyeviç, Nobel Edebiyat Ödülleri tarihinde, bu ödüle değer görülen 14. kadın yazar oldu.
2015 Nobel Edebiyat Ödülü, Belaruslu yazar Svetlana Aleksiyeviç'e verildi.