Kıbrıs'taki çözüm sürecinin Türkiye-AB ilişkilerinin en önemli gündemi olması ihtimal dahilinde olduğu belirtiliyor.

Türkiye-AB ilişkilerinde Kıbrıs kilit önemde

AA - Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) görüşmelerinde yer alan üst düzey bir yetkili, mart ayında 6 AB komiserinin Türkiye'ye gelerek Kıbrıs'ta çözüm süreci başta olmak üzere birçok konuyla ilgili temaslarda bulunacağını söyledi.

Kıbrıs konusunun Türkiye-AB ilişkilerindeki en önemli gündem maddesi olmasının beklendiğini ifade eden üst düzey yetkili, Türkiye-AB ilişkilerine yönelik gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Vize muafiyeti konusunda ise "gerçekten olacak mı” sorusunun sıkça yöneltildiğini dile getiren yetkili, “Ben bunun olacağına inanıyorum çünkü zaten AB bunu yapacaktı. Türkiye’nin de Geri Kabul Anlaşması’nda fesih hakkı var” dedi.

"Her şey Kıbrıs'a endeksli"

Zirvelere katılım konusunda dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin olumsuz bir faktör olduğunu hatırlatan yetkili, şu anda ise zirvelerin yılda 2 kez yapılacağını vurguladı.

Üyelik müzakereleri konusunda ise açılması söz konusu olan fasıllar önünde Kıbrıs engeli olduğunu ifade eden yetkili, şunları söyledi:

“Şimdiye kadar bu engel olduğu için hazırlıklar dahi yapılmıyordu. Şu anda AB Komisyonu'nun yaptığı bütün bu hazırlıkların yerine getirilmesi. Kıbrıs engeli kalktığı anda bunların açılabileceği bir hale sokacaklar ve gerçekten Komisyon ve Türkiye bu yönde ciddi çalışmalarda bulunuyor. Kıbrıs konusunda bir çözüm olmazsa bu müzakerelerde bir gelişme olmaz ama Kıbrıs görüşmeleri iyi gidiyor. Şu andaki hava olumlu yönde. Bu yılın ilk çeyreğinde nihai çözümün olacağı varsayılıyor. Eğer Kıbrıs'ta çözüm olursa o zaman hem vize muafiyeti, hem üyelik müzakerelerin gelişmesi, hem de Kıbrıs’ın çözümü vesilesiyle 2016 müthiş bir yıl olabilir. Kıbrıs çözülmezse vize muafiyeti sağlanır, zirveler de olur ama üyelik müzakereleri tehlikeye girer. Her şey biraz Kıbrıs’a endeksli.”

AB Komiserlerinden Türkiye’yi ekonomi çıkarması

Türkiye ile AB arasındaki diyalogların da arttığına işaret eden yetkili, 25 Ocak’ta AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun genişleme müzakereleri ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın Türkiye’ye geleceğini, enerji diyaloğu için 28-29 Ocak'ta ilgili komiserin Türkiye’ye geleceğini ve son olarak da ekonomi diyaloğunun başlatılacağını söyledi.

Üst düzey yetkili, “Mart ayında ekonomi ile ilgili 6 komiser Türkiye’ye gelecek. Bu hiç görülmüş bir şey değil. Komiserlerin hem İstanbul hem de Ankara’da çıkarma yapması bekleniyor. Bütün bunlar ilişkilerde bir normalizasyonu ifade ediyor. İlişkiler bir yere gitmiyordu. Türkiye normal bir aday haline dönüyor” şeklinde konuştu.

"Schengen sürecini üstlenmek ancak üyelikle olacak"

Üst düzey yetkili, vize muafiyetine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Türkiye’nin muafiyeti aldıktan sonra AB’nin vize politikasını üstlenmeyeceğinin altını çizdi. “Schengen sürecini üstlenmek ancak üyelikle olacak” diyen yetkili, dolayısıyla Türkiye hangi ülkeye vize uygulamıyorsa o politikanın devam edeceğini vurguladı.
OGÜNhaber