KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Anastasiadis'le yaptıkları görüşmede kapsamlı bir durum değerlendirmesi yaptıklarını, mülkiyet konusuna ilişkin kriterlerin henüz görüşülmediğini bildirdi.

'Müzakerede kapsamlı durum değerlendirmesi yaptık'

AA - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis'le yaptıkları görüşmede kapsamlı bir durum değerlendirmesi yaptıklarını, mülkiyet konusuna ilişkin kriterlerin ya da kurulacak federal devletin isminin henüz görüşülmediğini bildirdi.

Kıbrıs sorunun çözümü konusunda yürütülen müzakereler kapsamında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde Lefkoşa'daki ara bölgede Rum lider Nikos Anastasiadis'le bir araya gelen Cumhurbaşkanı Akıncı, yaklaşık 3 saatlik görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında soruları cevapladı.

Görüşmede "kapsamlı bir durum değerlendirmesi" yaptıklarını belirten Akıncı, yönetim ve mülkiyet konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Akıncı, 14 Eylül'de yeniden bir araya geleceklerini kaydetti.

Mülkiyet konusu
Akıncı, toprak ve mülkiyet konusunda Rum basınında yer alan haberlere ilişkin bir soru üzerine, mülkiyet konusunda henüz kriterleri konuşmaya başlamadıklarını vurguladı. Rum basınında yer alan haberlerde kategorilerle kriterlerin karıştırıldığını ifade eden Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu'nun konuyla ilgili düzeltme yaptığını hatırlattı.

Akıncı şöyle devam etti:
"Etkilenmiş mülkler konusunda hangi kategoriler var, o kategorilerde hemen hemen bir mutabakat vardır. Orada bir ayrılık yok ama kriterler, yani 'kurulacak olan ve eşit sayıda Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumdan oluşacak mülkiyet komitesi hangi kriterlere bakarak çalışacaktır' konusunda henüz ne kriterler taraflar arasında teati edilmiştir ne de o kriterlerin müzakeresine geçilmiştir. Dolayısıyla bugünkü müzakerelerde de kriterleri tartışmadık çünkü daha müzakerecilerimiz bu konuda herhangi bir çalışma yapmış değiller."

Bireyin mülkiyet hakkı
Akıncı, bireylerin mülkiyet haklarına ilişkin bir soru üzerine "Bireyin mülkiyet hakkı zaten söylenmeden bile var olan bir haktır ve bütün dünyada geçerli olan bir haktır" ifadesini kullandı.

"Burada önemli olan hakkın nasıl kullanılacağı olayıdır" diyen Akıncı, aradan geçen 41 yılın yeni durum yarattığını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin mülkü kullanan insanların da hakları olacağıyla ilgili kararlarını bulunduğunu hatırlattı. Akıncı, "Dolayısıyla, mülkiyet hakkı demek yıllardır o topraklarda ya da o konutlarda yaşayan insanların bir kararla yerinden sökülüp atılmasına anlamına gelmeyeceği AİHM kararında gerçeklik kazanmıştır" diye konuştu.

Akıncı, Lefke ve Derinya bölgelerinde açılması düşünülen sınır kapılarıyla ilgili de karara vardıklarını ve konuyla ilgili teknik çalışmaların süreceğini söyledi.

Yeni federal bir devlet
Birleşmiş Milletler parametreleri ve ortak açıklamanın yanı sıra iki tarafın da teyit ettiği ilkelerin iki kesimli ve iki toplumlu federasyonu öngördüğünü dile getiren Akıncı, bunun da Kıbrıs Türk halkının kendi bölgesinde gerek nüfus gerekse mülkiyet olarak rahat bir çoğunlukta olacağı bir düzenleme anlamına geldiğini ifade etti.

Akıncı, anlaşma sonunda ortaya çıkacak federal yapının ismiyle ilgili de henüz herhangi bir karara varmadıklarını açıkladı. "Daha adını koymadık. Onu da söyleyelim. Hele bir yapıyı kuralım ondan sonra adını da koyarız" diyen Akıncı, oluşacak yeni yapının isminden bayrağına her şeyiyle yeni bir yapı olacağını, AB ve BM'de otomatik olarak eski yapının yerini alacağını vurguladı.

1960'larda kurulan ortaklık cumhuriyetinin yıkıldığını belirten Akıncı, "Rumlar hala daha 'o cumhuriyet yaşıyor' diyorlarsa onlar için yaşıyor. Bizim için yaşamıyor. Dolayısıyla yeni bir yapı kuracağız ve orada yerimizi alacağız" şeklinde konuştu.

Müzakerelerle ilgili saklayacak bir şeyleri olmadığını belirten Akıncı, konuyla ilgili ayrıntılı tutanakların meclise gittiğini ve milletvekillerinin bunları okuma hakları olduğunu hatırlattı. Akıncı, kendisinin de her görüşme sonrası basın toplantısı yaparak bilgi verdiğini söyledi.
OGÜNhaber