Kıbrıs Türk kültür ve sanat mirasını geçmişten gelecek nesillere sanatın diliyle taşıyacak olan Kıbrıs Sanat Müzesi Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Eğitim Vakfı işbirliğinde Girne’de kuruluyor.

Kıbrıs'ta sanat müzesi açılıyor

Kıbrıs Türk kültürüne ait sanat eserlerini tanıtmak, sergilemek, turizme kazandırarak ülkeye katma değer sağlamak, Kıbrıslı Türk sanatçıları desteklemek ve Kıbrıslı Türklerin özgün sanat miraslarını gelecek nesillere aktararak nesiller boyu yaşatmak için Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Eğitim Vakfı işbirliğinde Kıbrıs Sanat Müzesi açılıyor. Aylardır yürütülen proje çalışmalarının son aşamasına gelen Kıbrıs Sanat Müzesi’nin müdürlüğünü Prof. Dr. Uğurcan Akyüz yapacak.

“İNSANLIK TARİHİNDEKİ EN ÖNEMLİ DEĞERLER UYGARLIKLARIN NESİLDEN NESİLE AKTARILAN SANAT MİRASLARIDIR”
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan ve sanat kavramının uygarlıklar tarihindeki önemine dikkat çeken Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre Günsel Haskasap, "İnsanlık tarihinde gelmiş geçmiş tüm uygarlıkların insanlık tarihine bıraktıkları en önemli değerler ve eserler kuşkusuz ki sanatın sınırlarını evrenin en ince detaylarında arayan, ustalıkta sınır tanımayan sanatçıların yarattıkları sanat eserleridir. Ülkemiz bir medeniyetler beşiğidir. Ülkemiz tarihinde gelmiş geçmiş tüm medeniyetler usta sanatçılarının akıl sınırlarını zorlayarak yarattıkları sanat eserleriyle insanlık tarihine damga vurmuşlardır. Biz Kıbrıslı Türkler olarak atalarımızdan, köklerimizden övünç ve onur duyulacak bir kültür, bir sanat mirası aldık. Bu bağlamda, Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Eğitim Vakfı olarak üstlendiğimiz evrensel misyon çerçevesinde bugün dünyanın kırka yakın ülkesinden gelen öğrencilerimize uluslararası standartlarda yüksek öğretim imkanları sunuyoruz. Ancak, Kıbrıslı Türkler olarak atalarımızdan, özümüzden, köklerimizden bize miras kalan başka sorumluluklarımız da vardır. Kıbrıslı Türkler olarak, ülkemiz tarihinde iz bırakmış medeniyetlerin, imparatorlukların çoğundan çok daha uzun bir süredir Kıbrıs’ta varlığımızı sürdürmekteyiz" dedi.

“445 YILLIK KIBRIS TÜRK MEDENİYETİ KAVRAMINI SOMUTLAŞTIRMANIN ZAMANI ÇOKTAN GELDİ”
Kıbrıs Türkünün Kıbrıs’taki 445 yıllık varlığına dikkat çeken Kurucu Rektör Cemre Günsel Haskasap, "445 yıllık varlığımızın sonucu olarak artık bir Kıbrıs Türk Medeniyeti kavramından söz etmenin ve bu kavramı somutlaştırmanın zamanı çoktan gelmiştir. Değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak, 445 yıllık tarihimizden gelen sanat miraslarımızı bir araya getirmek, çağdaş sanatçılarımızı desteklemek, sanatçılarımız tarafından özgün eserler yaratılmasını teşvik etmek ve eserlerini gelecek nesillerimize aktarmak, ülke turizmine Kıbrıs Türk sanat değerlerini tanıtarak katkı koymak kurumsal, ulusal ve uluslararası sorumluluklarımız arasındadır. Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Eğitim Vakfı olarak bu sorumluluğumuzu gerçekleştirmek üzere Kıbrıs Sanat Müzesi’ni kurma kararı almış ve çalışmalarımız son aşamaya getirmiş bulunuyoruz” ifadelerinde bulundu.

“TARİHİ BİR ADIM ATIYORUZ”
Girne Üniversitesi Eğitim Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt da Kıbrıs Sanat Müzesi’nin oluşumuyla ilgili bilgi verdi, "Girne kentimizin merkezinde Kıbrıs Türk kültür ve sanat değerlerine ulusal ve uluslararası anlamda yeni bir değer kazandıracak tarihi bir adım atıyoruz. Girne Üniversitesi olarak bu tarihi misyonu üstlenirken dünyanın en uygar halklarından biri olan Kıbrıs Türklerinin sanat değerlerini somutlaştırmak ve Kıbrıs Türkünün sanat tarihinin oluşumu adına son derece önemli bir sorumluluk da üstlendiğimizin farkındayız. Kıbrıslı Türk sanatçılarımızla bu yolu beraber yürüyecek ve gelecek nesillerimizin sanat anlayışlarına yeni bir temel oluşturacağız" şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZ SANAT TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA AÇILACAK”
Kıbrıs Sanat Müzesi’nin müdürlüğünü üstlenen Prof. Dr. Uğurcan Akyüz de müze oluşumuyla ilgili yaptığı açıklamada toplumsal medeniyet seviyesinin en önemli göstergesinin sanat yönünden ulaşılan nokta olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Akyüz, Atatürk’ün sanatla ilgili ifadelerine atıfta bulunarak, "Atamızın dediği gibi, sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. Aslında sanat, bir medeniyetin, bir kültürün en önemli hayat damarıdır. Kıbrıs Sanat Müzesi’nin oluşumuyla birlikte Kıbrıs Türkünün en önemli hayat damarlarından biri daha da canlanacak, daha da gelişecek, ülkemizin kültür ve sanat tarihinde yeni bir sayfa açacak. Girne Üniversitesi olarak sadece yükseköğretim değil, medeniyetlerin kültür seviyesinin göstergesi olan sanat da bizim öncelikli ilgi alanlarımız arasındadır" dedi.
OGÜNhaber