Dicle, Mardin Artuklu ve Bingöl Üniversitesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar Belediyesi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ve Kadim Akademi iş birliğiyle 'Güncel Hadis Meseleleri ve Babanzâde Ahmed Naim Uluslararası Sempozyumu' düzenlendi.

Vali Münir Karaloğlu, Güncel Hadis Meseleleri ve Babanzade Ahmed Naim Uluslararası Sempozyumunun açılışına katıldı

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyum açılış programına Vali Münir Karaloğlu ve eşi Sevim Karaloğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, kanaat önderleri ve ilim insanları katıldı.

Vali Münir Karaloğlu yaptığı konuşmada Babanzade Ahmed Naim’in Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş döneminde özellikle sahih hadis kaynakların Türkçe’ye aktarılması konusundaki çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi. İslam’ın Anadolu’daki kapısı olan Diyarbakır’dan böyle önemli bir şahsiyetin ülke ve İslam dünyasının gündemine yeniden taşınmış olmasının önemli olduğunu vurgulayan Karaloğlu, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Programda Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Ali Erbaş, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mehmet Karakoç, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İbrahim Özcoşar, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Karakaş birer konuşma yaptılar.

BABANZADE AHMED NAİM KİMDİR?
Osmanlı Devleti'nin son yıllarında yaşayan Babanzade Ahmed Naim, 1872'de Bağdat'ta doğdu. Babası Babanoğullarından ilim ve idare adamlarından biri olan Mustafa Zihni Paşa'dır. Eğitimine Bağdat'ta başlayan Ahmed Naim, Bağdat rüştiyesinin orta kısmını bitirdikten sonra İstanbul'a geldi. Galatasaray Lisesi ve Mülkiye Mektebi'nde eğitimine devam eden Ahmed Naim, Galatasaray Lisesi başta olmak üzere farklı eğitim ve tercüme kurumlarında görevler aldı. 1915 yılında Darülfün'un Edebiyat Fakültesi'nde ders vermeye başlayan Naim, fakültede mantık, felsefe, ruhiyat ve ahlak derslerini okuttu. Naim, bir ara Darülfünun rektörlüğünde de bulundu.
OGÜNhaber