Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti. Erkal bir süredir kan kanseri tedavisi görüyordu.

Usta sanatçı Genco Erkal hayatını kaybetti

Erkal'ın ölümü, kurucusu olduğu Dostlar Tiyatrosu'nun sosyal medya hesabında paylaşılan Nazım Hikmet'in "Veda" şiirinin dizeleri ile duyuruldu.

Erkal'ın ailesinden henüz ölümüne ilişkin açıklama gelmedi.

Erkal'ın vefatı sonrası sanatçı ve siyasetçiler sosyal medyada taziye mesajları paylaştı.

Besteci ve piyanist Fazıl Say, "Genco Erkal bu sabah vefat etti. En büyük sanatçımızı kaybettik. Başımız sağolsun. Tüm bir ömür ışık saçtı, ışıklarda uyusun. Tek başına mücadelenin en büyük kahramanıydı. Ondan çok şey öğrendim. Türkiye onunla daha büyüktü..." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiasına başsağlığı dilerim" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da "Koca bir çınardı Genco Erkal. Çok üzgünüz, Allah rahmet eylesin" dedi.

Genco Erkal kimdir?
Genco Erkal, 28 Mart 1938'de dünyaya geldi.

Eğitim hayatına yatılı olarak Galatasaray Lisesi İlkokulu'nda başladı. Daha sonra Robert Kolej'e gitti ve yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı.

1960'larda Muhsin Ertuğrul'dan gelen bir teklif ile profesyonel tiyatroya atıldı.

1965'te Rus yazar Nikolay Vasilyeviç Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri" adlı öyküsünü tiyatroya uyarladı. Bu, Türkiye'de Batılı bir metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun oldu.

Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği eser, onunla özdeşleşti. Tek kişilik oyunların ustası olarak tanındı.

Erkal, 1969'da Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu.

Usta sanatçı, Aziz Nesin'den Haldun Taner'e, Nazım Hikmet'ten Behiç Ak'a ve Yaşar Kemal'e birçok sanatçının eserlerini de sahneye uyarladı.

1982 yılında "At" ve 1983 yılında "Faize Hücum" filmleri ile "en iyi erkek oyuncu" dalında Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal aldı.

TRT için Haldun Taner'in ünlü müzikli oyunu Keşanlı Ali Destanı'nı yönetti ve oynadı.

1993-1998 yılları arasında, Paris'te üç Fransızca yapımda sahne aldı. Bunlar Nâzım Hikmet'ten "Sevdalı Bulut", Philippe Minyana'dan "Ou vas-tu Jérémie?" (Nereye gidiyorsun Jérémie?) ve Paulo Coelho'nun ünlü romanından uyarlanan "Simyacı" idi.

Genco Erkal hakkında 2016 ve 2020'de yaptığı iki paylaşımdan dolayı "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle bir iddianame hazırlandı.

2022'de görülen davada hakim, "atılı suçun unsurları oluşmadığına" hükmetti ve ünlü sanatçı beraat etti.
OGÜNhaber