UNESCO Barış ve Kalkınma için Dünya Bilim Günü her yıl 10 Kasım’da kutlanıyor. Söz konusu gün sayesinde uluslararası işbirliği, barışın desteklenmesi, kültürler arası diyalog ve Binyıl Kalkınma Hedefleri alanlarına bilimin sağladığı katkılar da gözler önü

UNESCO bilim demek!






ANKARA - UNESCO Başkanı Irina Bokova, Dünya Bilim Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında bilimin ancak bireyler, kültürler ve toplumlar arası işbirliği ve diyalog sayesinde gelişebileceğini söyledi.

Bu yılki Dünya Bilim Gününün “Kültürlerin ve İnsanların Yakınlaşması İçin Bilim” teması altında kutlanacağını belirten UNESCO Başkanı, yarın açıklanacak olan UNESCO Bilim raporunda da ifade edildiği üzere  iletişim teknolojilerinde yaşanan devrim sonucu bilim alanındaki çalışmaların daha geniş bir alana yayılmasının sağladığını, ancak henüz arzu edilen noktaya ulaşılamadığını söyledi.

Bu yıl bilimin insanları ve kültürleri bir araya getirme özelliğinin ele alınacağını belirten UNESCO Başkanı, tarih boyunca bunun bir çok örneğine rastlanabileceğini belirtti. Bokova, antik Yunan şehirlerinin Afrika ve Asya kültürlerinden ilham aldığını, Bağdat’ın Çin ve Hindistan’dan etkilendiğini herkesin bildiğini söyledi. Günümüzde de toplumların birbirleri ile benzer bir etkileşim içinde olduğunu ifade eden UNESCO Başkanı, bilimin insanlar ve kültürlerin yakınlaşması için üç ayrı yönden kullanılabileceğini belirtti.

Bilimin küresel sorunlara karşı insanları birleştirici etki yapabileceğini söyleyen UNESCO Başkanı, buna örnek olarak iklim değişikliği ile mücadele alanındaki uluslararası çalışmaları hatırlattı.

Bilimin bölgesel seviyede de insanları ve kültürleri yakınlaştıran ve işbirliğini güçlendiren bir unsur olarak kullanılması gerektiğini belirten UNESCO Başkanı, buna örnek olarak kısaca SESAME olarak adlandırılan ve merkezi Ürdün’de bulunan hükümetlerarası bilim merkezini örnek gösterdi. SESAME’nin Türkiye dahil dokuz ülkeyi biraraya getirdiğini ve bilimin barışın inşası çabalarına katkısının çok iyi bir örneği olduğunu söyledi.

Yerel seviyede de çalışılması gerektiğini belirten UNESCO Başkanı, yerel halkın yılların birikimi olarak elde ettiği bilginin özellikle biyolojik ve kültürel çeşitliliğin korunmasında önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Günümüzde bilimin bir kalkınma politikası olmanın yanı sıra kültür diplomasisi özelliğini de kazandığını belirten UNESCO Başkanı, herkes için daha iyi bir dünya yaratılması amacıyla atılacak adımlara  yön verme açısından Dünya Bilim Gününün mükemmel bir fırsat olduğunu söyledi.





Kaynak: BM Enformasyon Merkezi/Ankara


OGÜNhaber