Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, 'Yüzlerce rektörün, bilim insanın katıldığı bu toplantılar ben inanıyorum ki kıtalar arası bir hoşgörü, bir kültür, bir medeniyetler ittifakı oluşturacaktır' dedi.
İHA - Uluslararası Üniversiteler Konseyi 2’ nci Olağan Genel Kurul Toplantısı Crown Plaza Otel’de yapıldı. 21 ülkeden yüzün üzerinde rektörün katıldığı Genel Kurulda Yönetim Kurulu, Akademik Kurul, Bilim Kurulu ve Denetleme Kurullarına 36 asil üye seçimi yapılacak olan toplantıda konuşan Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Azizoğlu,“Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin ana felsefesinde, gezegenimizi akademisyenler, entelektüeller eli ile barış, huzur gezegeninde haksızlıkların olmadığı, savaşların olmadığı, asimilasyonların olmadığı bir gezegen olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunu için de Uluslararası Üniversiteler Konseyi 29 ülkeye mensup üniversitelerin oluşturduğu bir kurum haline gelmiştir. 3 yıldır çok kısa bir süre de meydana geldi. Amaç ve felsefenin, bu hoşgörü, akademik çalışmaların neticesini görüyoruz. Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin 2’nci genel kurulunu yapıyoruz. Kurullarımız da 29 ülkeden 64 rektör Yönetim Kurulu, Akademik Kurul, Bilim Kurulu ve Danışma Kurulu seçilecekler. Bunların içerisinde Avrupa’dan gelen üniversiteler var, Türk Cumhuriyetlerinden, Asya’dan gelen, Orta Asya’dan gelen üniversiteler var. Afrika’dan da katılan çok üniversite var” diye konuştu.
Yaptıkları ana akademik çalışmalar da özellikle ulusların eğitim düzeylerini yükseltmek olduğunu kaydeden Azizoğlu, şöyle devam etti:
“Asıl amaç insan eğitmek, eğitimli insan anti-demokratik bir sistemin kurbanı olmaz. Paydaşı olduğumuz bu dünyada, batı standartları düzeyine getirmeye çalışıyoruz ülkemizi daha sonra coğrafyamızı katkımız olursa bütün dünyaya bu bilim adamları ile diyoruz ki ‘Bu gezegenin ortaklarıyız biz’ Asya’da ortak, Afrika da ortak, Ortadoğu’da ortak, Amerika’da ortak, Avrupa’da ortak. Hiçbir etnik yapı hiçbir kıta diğer kıtanın hükümranı değildir. Kimse kimseyi asimile etmesin. Bu yıl fakir ülkelere Afganistan, Sudan, Somali gibi zengin ülke üniversitelerimizden üyelerimize burs ayırarak insanı bir paylaşım içinde de oluyoruz. Akademik çalışmaların yanında sosyal ve insanı yardımları da içeriyoruz diyebiliriz. Ana hedefimizde artık önümüzdeki 3 yıl da Batı ile Doğu’nun entegrasyonunu sağlamak. Bunu içinde bütün toplantılarımızı, çalıştaylarımızı mecbur olmadığımız sürece Avrupa ülkelerinde yapacağız. Yüzlerce rektörün, bilim insanın katıldığı bu toplantılar ben inanıyorum ki kıtalar arası bir hoşgörü, bir kültür, bir medeniyetler ittifakı oluşturacaktır.”