ABD ve Türkiye'nin ortak deniz tatbikatına dair ayrıntılar U.S. Naval Institute tarafından duyurulurken, Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Türk ve ABD donanmalarının Doğu Akdeniz'de tatbikat yaptığı ortaya çıktı

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) USS Wasp (LHD-1) isimli amfibi hücum gemisi ile Türkiye’nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu'nun (L400) 13-17 Ağustos tarihleri arasında Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

U.S. Naval Institute tarafından 19 Ağustos tarihinde paylaşılan bilgide, tatbikata USS Oak Hill (LSD-51) ve TCG Gökova (F496) gemilerinin de katıldığı bildirildi.

Tatbikat ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı (MSB) veya hükümet tarafından herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Wasp Amfibi Hazır Grubu 1 Haziran'dan itibaren Doğu Akdeniz’de bulunuyor. USS New York (LPD-21) ve USS Oak Hill (LSD-51) gemileri de eşlik ediyor.

USS Wasp, İran ya da Hizbullah'ın İsrail'e olası saldırılarına karşı Amerikan yönetiminin bölgeye gönderdiği iki Amerikan amfibik hücum gemisinden biri.

24’üncü Özel Harekat Yetenekli Seferi Deniz Piyade Birimi’ni taşıyan USS Wasp’ın Güney Kıbrıs'ta bulunan Limasol Limanı’na demirlemesi, tepkilere yol açmıştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sözcüsü Ömer Çelik, “Şimdi bir de oraya, Gazze’nin açıklarına, İsrail’in açıklarına uçak gemisi, savaş gemisi göndermenin verdiği mesaj, buradaki şiddet-karşı şiddet kısır döngüsünü sona erdirmeye dair bir mesaj vermiyor. Oraya başka devletlerin gönderdiği her savaş gemisi, her uçak gemisi şiddet sürsün, şiddet bölgeye daha çok yayılsın diyenlerin işine yarayacak bir vesile sunmuş olacak," dedi.

ABD'nin Akdeniz'de artan varlığı
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin güdümlü füze denizaltısı USS Georgia'yı (SSGN-729) Orta Doğu'ya konuşlandırdığını söyledi.

Ohio sınıfı güdümlü füze denizaltısı, 154 Tomahawk Kara Saldırı Füzesinin yanı sıra özel harekat kuvvetlerini de taşıma kapasite sahip.

Doğu Akdeniz’de görev yapan ABD 6. Filosu'ndan yapılan açıklamaya göre, USS Georgia’nın da Akdeniz’de faaliyet gösterdiği bildirildi.

27 Temmuz tarihinde 6. Filo’ya bağlı USS Arleigh Burke isimli güdümlü füze destroyeri USS Roosevelt'in (DDG 80), Limasol limanına ziyareti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından eleştirildi.

KKTC Dışişleri'nden 30 Temmuz tarihinde yapılan açıklamada, ziyareti "ABD'nin son dönemde GKYR ile artırdığı 'stratejik ortaklığın’' bir parçası olup, askeri konularda ABD’nin GKRY’ye verdiği desteğin bir göstergesi" olarak nitelendirdi. Türkiye ve KKTC, uluslararası arenada "Kıbrıs Cumhuriyeti" olarak tanınan Güney Kıbrıs'ı diplomatik olarak tanımıyor ve "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)" olarak tanımlıyor.

KKTC'den yapılan açıklamada ayrıca, "Bu yöndeki tüm çağrı ve telkinlerimiz hiçe sayılmak suretiyle ABD Donanmasına ait savaş gemilerinin adaya gönderilmeye devam edilmesi gerginliği artırmaktan başka bir amaca hizmet etmemektedir," denildi.
OGÜNhaber