Konut kredilerindeki KDV'lerle ilgili yaptıkları açıklamanın tüketiciler tarafından yanlış anlaşıldığını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konut kredilerindeki Katma Değer Vergisi KDV ile ilgili olarak, muhatabın bankalar olmadığını, kanunun uygulanmasında bir eksiklik olduğunu söyledi.

TKB Genel Başkanı Şahin yanlış anlaşılmayı düzeltti

Konut kredisinde tüketicilerden KDV alınırken, bankalardan alınmamasının sosyal denge bakımdan eşitsizlik oluşturduğuna dikkat çeken Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, KDV Muafiyetleri Kanunu’nun uygulanmasındaki eksikliklerden dolayı tüketicilerin mağdur olduğunu ifade etti.
 
Açıklamamız tüketiciler tarafından yanlış anlaşıldı”
Konuya dair, Birlik olarak yaptıkları açıklamanın, tüketiciler tarafından yanlış anlaşıldığını dile getiren Mahmut Şahin, tüketicilerin muhatabının bankalar olmadığını vurguladı. Mahmut Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
Yaptığımız açıklama sonrasında bankalar muhatapmış gibi algılandı, fakat bankaların zaten KDV muafiyeti vardır. Bankalar kredi verdikleri için KDV almaz bizden. Biz konut aldığımız kişiye KDV öderiz, dolayısıyla burada sorumlu ya da muhatap olmamız gereken banka değildir, bankalara da gidilmesi de yanlıştır. Biz öyle bir şey söylemedik. 2007’den Mortgage Yasasının çıkmasının amacından yola çıkarak, KDV Muafiyetleri Kanunu’na ek birtakım maddeler de konulmuştur. Ki bunun içerisinde, tüketicilerin konut alımını kolaylaştırmak için KDV’den muafiyet getirilmiştir. Konut almak için bankaya başvuranlara kredi faizinin yanı sıra KDV ödemesinin yük olmaması açısından kanunun çıkarılış maksadı gayet yerinde. Fakat bugüne kadar bu mantık uygulanmadı. Bunun sadece bankalara has olduğu düşünüldü. Ama zaten bankaların KDV muafiyeti var. Bunun yanı sıra, kişi bankaya uğramadan konut almak istediğinde KDV’ye tabi oluyor. Bu durumda mağdur oluyor. Biz de bu yanlış uygulamaya karşı bu açıklamayı yaptık. Eşitlik ilkesi kapsamında tarafların her ikisine de muafiyet olmalıdır. Bankaya yok, kişiye var gibi bir ayrımcılık olamaz. Sosyal denge açısından da bankalar bu imkana sahipken, tüketici değil. Tam tersi bir uygulama olması gerekiyor.”
 
Söz konusu açıklamayı yapmalarının nedenini, konuyla ilgili kamuoyu oluşturmak olduğuna değinen Genel Başkan Mahmut Şahin, “Bizim tüketicilere önerimiz, bu konuyla ilgili açtığımız bir dava var, önce bu davamızın sonucunu bekleyelim. Şu anda Hakem Heyeti’nde, oradan ret gelirse Tüketici Mahkemesi’ne gidecek. Bu karar çıktıktan sonra buna dair gelişmeleri ilan edeceğiz zaten. Ondan sonra elimizde örnek bir karar olacağı için, tüketiciler nereye başvuracağını bilir, biz de söyleriz” ifadelerini kullandı.
OGÜNhaber