Türk Hava Yolları’nın(THY) filosunda 5 adet bulunan ve tedbir amaçlı yere indirilen Boeing 737 MAX 9 tipi yolcu uçakları, gerekli kontrollerin tamamlanmasının ardından seferlere devam ediyor.

THY’nin Boeing 737 MAX 9 tipi uçakları seferlere devam ediyor

Geçtiğimiz 5 Ocak’ta Alaska Havayolları’na ait Portland - Ontario seferini gerçekleştiren Boeing tipi yolcu uçağı havadayken, acil durum kapısı kalkıştan kısa bir süre sonra kopmuştu. Olayın ardından Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA) ‘’Boeing 737 MAX 9’’ tipi uçakların uçuşlarını geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Bu kararın ardından, THY de filosunda bulunan 5 adet 737 MAX 9 uçağını da incelenmek üzere tedbir amaçlı yere indirmişti. Teknik incelemelerin ve gerekli kontrollerin tamamlanmasının ardından uçaklar tekrar seferlere konuldu.

Seferler devam ediyor
Yere indirilen Boeing 737 MAX 9 tipi uçaklarından; TK-969 sefer sayılı TC-LYB kuyruk tescilli yolcu uçağı Ercan-İstanbul seferini, TK-1423 sefer sayılı TC-LYD kuyruk tescilli yolcu uçağı İstanbul-Tallinn seferini ve TK-1383 sefer sayılı TC-LYA kuyruk tescilli yolcu uçağı da İstanbul-Salzburg seferlerini gerçekleştirdi.
Daha önce Boeing 737 Max 8 tipi uçaklar da seferden çekilmişti
2018’de Endonezya ve 2019’da Etiyopya’da Boeing, "737 Max 8" tipi uçakların yazılım hatası nedeniyle düşmesinin ardından tüm dünyada bu uçakların uçuşu durduruldu. Boeing firmasının yaptığı araştırmaların sonunda Boeing, "737 Max 8" tipi uçakların yükseliş açısını ayarlayan sensörler arasındaki veri uyuşmazlığının yol açtığı tespit edilmişti. Daha sonra Boeing firmasının geliştirdiği yeni yazılımın uçaklara yüklenmesinin ardından "737 Max 8" tipi uçaklar da uçmaya başladı.

Boeing 737 Max tipi uçaklar ne kadar güvenli
Endonezya ve Etiyopya’daki uçak kazalarının ardından Boeing model 737-8 Max ve 737-9 Max uçaklarının, birçok ülke ve hava yolu şirketi tarafından kullanılması uçuş güvenliği ve bu uçakların "Ne kadar güvenli" olduğu sorusunu gündeme getirdi. Yine 2009 yılı şubat ayında Paris’e gitmek üzere pist başına gelen Afyonkarahisar adlı Boeing 737-800 tipi THY uçağı göstergelerinde Uçuş Yönetim Sistemi (FMS) arızası görülmüştü. FMS resetlenerek arıza giderildi. Teknik ekiplerin uçabilir raporundan sonra tekrar pist başına gelen THY uçağı kalkış yapmak üzere pistte koşmaya başladı. Kalkışa ramak kala uçakta bu sefer, Thurst Reverse (motor freni) lambası yanmıştı. Bu lambanın yandığını gören pilot aniden frenlere bastı. Uçak büyük güçlükle pistte durdu. Pilotun aniden frene basmasıyla uçak içinde bulunan tüm yolcular çığlık atmış ve THY yolcularının büyük korku yaşamasına neden olan bu olaydan sonra uçak yeniden bakıma alınmıştı. Yapılan incelemede teknik arıza bulunamadı ve motor freni lambasının sağlam olduğu anlaşıldı. Ancak yolcular aynı uçağa binmek istemedi. Yolcular bir başka uçakla Paris’e gönderilirken, bazı yolcuların da uçağa binmedikleri gündeme gelmişti.
OGÜNhaber