Son dönemlerde organik beslenmenin popülerlik kazanmasıyla beraber tavuk çiftlikleri de önem kazanmaya başladı.

Tavuk çiftliği açmak için gerekli belgeler

Tavuk Çiftliği Kurma

Her şey tamam sıra geldi çiftliğimizi kurmaya. Nereden başlamalısınız açıkçası gidip manuel bazda ürünleri alıp kurmak daha karlı olacaktır. Ancak iş sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenle sizlere önerimiz prefabrik çiftlik kurulumu önerilir. Hem maliyeti az hem de beslenecek tavuk sayısı da orta düzeydedir. Bu nedenle temizlik yönünden sizleri fazla yormayacaktır. Kurulumdan sonra firmalar gelip size işin püf noktaları hakkında bilgiler sunacaklar.

Kurulumdan sonra çiftliğinizi sigorta yaptırmanızı öneriyoruz. Zira bir virüs halinde çiftlikteki tüm tavuklar heba olarak bütçeniz sıfırlanabilir. Bu nedenle sigorta olmazsa olmaz konular arasındadır. Sigortanın kapsamına baktığımızda ; Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, bio-güvenlik ve hijyen tedbirlerini almış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları, aşağıda belirtilen kriterlere uygun olarak yapılacak risk değerlendirmesi sonucunda sigortaya kabul edilir.

Bu arada tavuk çiftliği kurulumunda bir takım araçlara ihtiyacınız olacaktır bunlara bakmak istersek ;
- Tavukları işleyecek makineler
- Tavukları beslemek için besleme ve sulama ekipmanları
- Tavukların atıkları için ekipman
- Bir hastalıkta mücadele edebilecek sistemin kurulması
- Tavukların civciv çıkarmalarını güvenli olması açısından kuluçka makineleri

Tavuk Çiftliği Maliyeti

Öncelikle şunu bilmenizde fayda var. Devlet üretim yapan her bireye veya şirkete tam destek vermektedir. Kosgeb aracılığı faizsiz kredilerden yararlanacağız gibi, hibe kredi alarak bunu yatırım niteliğinde çiftliğe yatırabilirsiniz. Bunun yanında çoğu bankalarda düşük faizli krediler vermektedir. Siz isteyen yeter ki, devlet yapsın! Ancak her bireye verilmediğini belirtelim. Konu hakkında tüm detaylara kosgeb sahip olsa da, edindiğimiz son bilgilere göre 2018 yılında da bireylere girişimcilik projesi adı altında faizsiz kredi ve hibe vereceğini belirtelim. Sizlerde bu hibe ve kredilerden yararlanmak istiyorsanız, başvurular başlamadan önce projenizi kafanızda belirlemeniz gerektiğini vurgulayalım.

Tavuk çiftliği kurulum maliyeti sanıldığı kadar fazla olmamakla beraber; kurduktan sonra organik yumurta satışı yapabileceğiniz gibi firmalara piliç satışı da yapabilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi çiftlik sahibi iseniz bankalara başvuruda bulunabilirsiniz düşük faizli kredi için. Ama ortada henüz bir çiftlik yok ise kosgeb aracılığı ile çiftlik projesine başvurarak girişimcilik sertifikası adı altında hibe kredilerden yararlanabilirsiniz. Bu sayede çiftliği devlet tarafından kurulum için ödenek alabilirsiniz. Direk olarak hemen krediyi alamayacağınızı belirtelim. Zira devlet yıl için belirli sürelerde medya ile kosgeb aracılığı sayesinde başvuruları alır, girişimcilik sertifikasına sahip olan her birey bu projeye katılma hakkını elde etmiş olacaktır. Bu nedenle başvurular başlamadan önce illerinizde bulunan kosgeb il müdürlüğü telefon numarasını arayarak, bu sertifikayı almak için başvuruda bulunun. Peki her şey tamam ne kadar para gerekli ön kurulum için?

Tavuk çiftliğinde tavukların sayısı önemlidir 30 bin tavuk için kurulum maliyeti 225 bin / 250 bin TL arasında değişiyor. Kullanılan malzemeler ne kadar kaliteli olursa fiyat daha da artacaktır. Buna göre getiri olarak hesaplandığında günlük size kar marjı minimum 1750/ 2000 TL arasında değişiyor. Aylık bazda karı çiftlik sahipleri ile konuştuğumuzda 40 bin TL den aşağı kalmadığı belirtilmiştir.

Tavuk çiftliği açmak için gerekli belgeler

1.Başvuru Beyan Formu

2.İmza Sirküleri

3.Aylık Sigorta Prim Bildirgesi Örneği (SGK kaydı)

4.Sorumlu Müdürün Adı Soyad, TC Kimlik No su ve Sorumlu Müdür Sözleşmesi beyanı

5.İşletme Belgesi '50 veya daha fazla kişinin çalıştığı işletmeler için'

6.İşyeri Hekimliği Belgesi '50 ve üzeri işçi çalıştıran işletmeler için' 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan'

7.İtfaiye Raporu (Ruhsat başvurusunda İtfaiye Daire Başkanlığı’na başvuru yapıldığına dair belge istenir. İtfaiye Raporu alınmadan ruhsat düzenlenmez.)

8.Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası (yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, yakıcı maddeler)

9.Mülk sahibi ise Tapu bilgileri beyanı, Kiracı ise kira sözleşmesi (Tapu bilgilerinin doğruluğuİdare tarafından teyit edilecektir)

10.Tesisin Bulunduğu Parsele Ait İmar Durum Belgesi (Yeni tarihli ve onaylı olacak veya değişiklik yoktur ibaresi ile güncel tarihle onaylanmış olacak)

11.İlgili Belediyeden işletmenin bulunduğu parsele ait uygulama imar plan notları (Gerek duyulan işyerlerinden istenir)

12.Yapı Kullanma İzin Belgesi (İlgili Belediyeden aslı gibidir onaylı örneği)

13.İlgili Belediyenin ' Yapı ruhsatı ve eklerine uygundur' ibaresiyle onayladığı, ölçekli yeni tarihli Vaziyet Planı, ölçekli makine yerleşim planı

14.Yapı Ruhsat Eki Mimari Proje (İlçe Belediyesince onaylı)

15.Kapasite Raporu

16.İş Akış Şeması ve Açıklama Raporu (Üretim prosesi ile ilgili bilgileri içeren, kaşeli, imzalı, tarihli)

17.Şehir şebeke suyu bulunmayan yerlerde içme ve kullanma suyu teminiyle ilgili belge, suyun bakteriyolojik-kimyasal analiz raporu,şehir şebekesi bulunan yerlerde şebekeye bağlı olduğuna dair yazı veya su faturası

18.İçme Suyu Havzasında Bulunan Tesislerden Su Genel Müdürlüğü’nün Uygun Görüşü

19.Çevre İzni; ruhsat başvurusunda İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığına dair belge istenir.

20.ÇED Yönetmeliği kapsamında bulunuyorsa nihai ÇED Kararı (ÇED Raporu veya Proje Tanıtım Dosyası ilave edilecek)

21.Çevre Kirlenmesini Önleyecek Tedbirler Hakkında Rapor (kaşeli, imzalı, tarihli)

22.Karayolunda yer alan tesislerin için İlçe Belediyesince alınacak Geçiş Yolu İzin Belgesi

23.Tehlikeli atıklarla ilgili lisansa tabi ise belgesi

24.Ruhsat Harcı/Ücret

Tavuk Çiftlikleri için önemli bilgiler

-Bir tavuk çiftliği kurmak için öncelikle yumurta bırakan tavuklar almanız gerekiyor. Tavuklar 18 haftalık olana kadar bakımları özenle yapılmalı. 18-20 haftalık genç piliçler yumurtlamaya hazır olurlar. Şu ayrıntıyı da belirtmek gerek ki, beyaz tavuklar beyaz, Rhode Island kırmızılar ise kahverengi yumurta bırakırlar.

-Tavuklar genellikle 52 haftalıkken tüy dökmeye başlarlar ve 110 haftalık olduklarında pişirilme kıvamına gelirler. Tüy dökme döneminde yumurta bırakmazlar. Beslenmelerine göre her bir tavuk haftada 4 ya da 5 tane yumurta verebilir.

-Bir tavuk çiftliği kurarken tavuklar için gerekli beslenme sürelerini de hesaplamanız şart. Rhode Island kırmızı tavuklar, beyaz tavuklara kıyasla daha çok yem tüketir. Tavuklar tahıl, protein ilaveleri, vitaminler ve minerallerden oluşan karışımlardan yerler.

-Tavukların barınması için kümes hijyen koşullarına da dikkat edilmeli. Yem kapları ve su çeşmelerinin temizliği düzenli olarak yapılmalı. Her beş tavuğa bir tane kuluçka kutusu yeter. Hareket eden kafeslerden alırsanız tavuklarınızı otlaklara da götürebilirisiniz.

-Yumurtalar özel dükkanlarda, yol kenarlarında veya pazarlarda satılabilir. Kahverengi yumurtalar, organik yumurtalar ve açık alanda yemlenen tavukların yumurtaları beyaz yumurtalara göre daha pahalıdır.

-İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli ruhsat ve izinleri almanız gerek. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin. Soğutma, ambalajlama, etiketleme ve sınıflandırma yönetmeliklerini öğrenin. Yönetmelikler küçük ve büyük çiftliklere göre değişebilir.

-Tavuk yetiştiriciliği ile ilgili kitaplar ve internet üzerinden e-kitaplar bulun. Bulduğunuz kitapları okuyun ve tavuklar hakkında bilgi sahibi olun. Tavuk çiftliği kurmadan önce birkaç tane yetiştirmeyi deneyin.

-Amaçlarınıza ulaşmak için doğru tavukları yetiştirdiğinizden emin olmalısınız. Örneğin siyah ayaklı tavuklar beyaz ayaklı tavuklara göre daha fazla yumurta verir.

-Bebek civcivlerinizi güvenilir tedarikçilerden alın. Bu tür tedarikçileri bulmak için internetten araştırma yapın.

-Farklı ırklarla ilgili yine internetten araştırma yapın ancak hangi ırkı alacağınızı bilmenin en iyi yolu bir veterinere danışmaktır. Tavukların kontrolünün ve aşılarının yapılması için bir veterinere ihtiyacınız olacaktır. Veterinerler sadece vitamin ve diğer takviyeler konusunda öneride bulunmaz ayrıca hangi yemleri almanız gerektiğini de söylerler.

-Tavuk çiftliği için gerekli olan ekipmanlar ise şunlardır; Tavukları besleme ve sulama ekipmanları, tavuk işleme makineleri, atık tasfiyesi ekipmanları, hastalık ve haşere mücadelesi ekipmanları, kuluçka ekipmanları

OGÜNhaber