DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, Seyhan Nehri’ndeki kirlilik haberlerinin ardından 3 adet iş makinesi ile temizlik çalışmalarına başlanıldığını açıkladı.

Seyhan Nehri’ndeki kirlilik iş makineleri ile temizleniyor

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı basın açıklamasında, ulusal medya kanallarında yer alan “Seyhan Nehir Yatağının Adana Şehir Merkezi Kesimlerindeki aşırı kirlilik” konusundaki iddiaların incelendiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uhdesinde devam eden “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı” işi kapsamında nehir yatağında köprü çalışmaları yapılması sebebiyle, yaklaşık dört aydır nehir yatağına sadece can suyu bırakılmaktadır. Nehir yatağının çok geniş olması nedeniyle can suyu amacıyla bırakılan su yatağın tamamını temizleyememektedir. Hızlı tren köprü çalışmaları sebebiyle, nehir yatağının haberlere konu kısımları, tamamen suyla doldurulamamış ve bu süreçte can suyu ile beslenen bitkiler fazlaca gelişerek görüntü kirliliği oluşturmuştur. Nehrin, yaklaşık 5 hmetreküp depolama hacmi bulunan, bahse konu Seyhan Regülatörü ile Seyhan II HES Regülatörü arasındaki kısmının suyla doldurulması halinde 176 000 ha alana verilmesi gereken, 1 günlük su israf edilerek denize bırakılmış olacaktır. Kirlilik ile alakalı olarak da mezkûr bölgede imkanlar dahilinde 3 adet iş makinesi marifetiyle makinalı temizlik çalışmalarına başlanmış olup, en kısa sürede kirliliği oluşturan etkenler ortadan kaldırılacaktır. Netice olarak; nehir yatağının suyla doldurularak, görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması; tarım arazilerine verilecek suyun israf edilmesine sebep olacağından ve de tren yolu köprüsü çalışmalarını sekteye uğratacağından mümkün olmamakla birlikte mezkur bölgede idaremiz imkanları dahilinde 3 adet iş makinesi marifetiyle makineli temizlik çalışmalarına başlanmıştır. En kısa sürede kirliliği oluşturan etkenler ortadan kaldırılacaktır.”
OGÜNhaber