Mısır Adalet Bakanlığı Müsteşarı Abdel Azim el-Ashry, ülkesinde 529 sanığa verilen idam cezasıyla ilgili olarak, 'Haklarındaki karar istişare amacıyla Cumhuriyet Müftüsüne sevk edilen sanıklar daha öncesinde dar yetkili mahkemede değil, umumi mahkemede ve tabii hakim tarafından yargılanmışlardır. Mahkeme hakimi görgü tanıklarını da dinledikten sonra hüküm değil, karar vermiş ve idam cezalarının onanması için de Cumhuriyet Müftüsünün onayının alınması konusunda ısrar etmiştir' dedi.
Mısır Büyükelçiliği'nden 529 sanığa verilen idam cezasıyla ilgili açıklama
İHA - Mısır Büyükelçiliği, Mısır Adalet Bakanlığı’nın 529 sanığa verdiği idam cezasına yönelik bir açıklama yaptı. Elçilikten yapılan açıklamada, konu ile ilgili Adalet Bakanlığı Müsteşarı Abdel Azim el-Ashry’nin açıklamasına yer verildi.
Açıklamaya göre, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Abdel Azim el-Ashry şunları dedi:
“Her demokratik sistemin temel ilkelerinden biri de yürütmenin yargı makamının faaliyetlerine karışmaksızın yargının bağımsızlığını ve güçler ayrılığını teyit etmektir. Bu ilkeler de ister içeriden, ister dışarıdan olsun, hiçbir kesimin yargı kararları hakkında yorum yapmasına, bu yorumların yargı bağımsızlığına zarar vereceğini göz önünde bulundurarak kati surette izin vermemektedir. Haklarındaki karar istişare amacıyla Cumhuriyet Müftüsüne sevk edilen sanıklar daha öncesinde dar yetkili mahkemede değil, umumi mahkemede ve tabii hakim tarafından yargılanmışlardır. Mahkeme hakimi görgü tanıklarını da dinledikten sonra hüküm değil karar vermiş ve idam cezalarının onanması için de Cumhuriyet Müftüsünün onayının alınması konusunda ısrar etmiştir. Müftünün görüşü mecburi olmayıp, dava dokümanları mahkemeye geri yollandığında hakim kararını onaylama ya da değiştirme hakkına sahiptir.”
Müsteşar Abdel Azim el-Ashry şunları kaydetti:
“İdam cezası ya da müebbet hapis cezası söz konusu olduğunda tüm sanıklar hükmü Yargıtay’a temyize götürme hakkına sahiptirler. Ayrıca temyize götürülmese dahi Cumhuriyet Savcılığının mahkeme kararına itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Yargıtay da mahkeme kararını bozma, en baştan görülmesi için bir başka mahkemeye yollama veya kararı onaylama hakkına sahiptir. Yeni mahkemenin idam cezasını onaylaması durumunda dahi sanıklar ikinci kez temyize gidebilir ve bu durumda davayı temyiz mahkemesi üstlenir. Haklarında idam cezası verilenlerin çoğu (350’den fazlası) gıyaben yargılanmış olup, mahkemede bulunmaları durumunda mahkeme heyeti ile konuşma hakkına sahiptirler ve jüri de onları dinlemekle yükümlüdür. Böylece yeni bir fikir oluşturmaları da mümkündür. Bu da davanın en başından tekrar görülmesi ve aynı mahkeme nezdinde yeni bir dava süreci başlatılması anlamına gelmektedir.”