GAZİANTEP / İHA - Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panel, açılış konuşmaları ile başladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekil Osman Toprak konuşmasında, belediyeciliğin sadece yol, kaldırım yapmak olmadığını, beşikten mezara tüm problemleri çözmek için gayret sarf edilmesi gereken canlı bir organizma olduğunu söyledi.
Belediyelerin sosyal sorumluluk projelerinde de aktif görev alması gerektiğini vurgulayan Toprak, şunları kaydetti:
"Ülkemizde uzun bir süre hem kamu hukuku hem de özel hukuk alanında mağdurun ihmal edildiği görüşü ağırlık kazanmış ve bu suçtan mağduriyetin giderilmesi yöntemleri üzerinden durulmaya başlanmıştır. Mağdurun hem maddi hem de manevi bazı gereksinimlerin bulunduğu sürekli olarak belirtiliyor. Adalet sistemindeki temel amaç, bozulan sistemin yeniden tesis edilmesi olduğu da düşünüldüğünde ceza hukuku sistemi mağduru maddi ve manevi olarak gördüğü zararı gidermek üzere kurulmuştur. Bu sistem içerisinde en önemli uygulama mağduriyetin hem ceza normlarıyla hem de tazminat yoluyla giderilmesidir. Ancak ceza hukuk sistemi içerisinde mağdur olan kimse bir takım adli mekanizma süreçleri içerisinde sıkışıp kalmamalıdır."
Mağdurun korunması için sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığına dikkat çeken Toprak, sivil toplum ile kamu kurum ve kuruluşlarının mağduriyetin giderilmesi noktasında çalışma yapabileceğini vurguladı. Toprak, suçtan dolayı mağdur duruma düşen kişilerin suç sonrası yapılan müdahalelerle haksızlığa uğrayarak, kötü muamele görmesi ve yeterince ilgilenilmemesinin, onların “ikinci bir mağduriyet” yaşamalarına neden olduğunu ifade etti. Mağdurlara hem sosyal hem de psikolojik destek verilerek, yaşadıkları travmanın giderilmesi gerektiğini belirten Toprak, bu konuda sivil toplum kuruluş ve diğer kamu kurumlarının daha aktif bir şekilde yer alması çağrısında bulundu. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya da, “Mağdur Hakları Daire Başkanlığı”nın mağdurların eksiklikleri ile ihtiyaçlarının giderilmesi ve sorunlara daha hızlı müdahale edilerek çözüm üretilmesi için kurulduğunu söyledi. Sakarya, panelin, kanun taslağı çalışmasına ışık tutulması, Türkiye ceza adalet sisteminde mağdurların konumunun iyileştirilmesine katkıda bulunma ve toplumsal farkındalığın artırılmasını amaçladığını belirtti. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kadir Günüç ise, panele katkıda bulunanlara teşekkür ederek, panelin verimli geçmesini diledi. Öte yandan Sakarya, Büyükşehir Belediyesi’nin panele katkılarından dolayı Başkan Vekili Osman Toprak’a plaket takdim etti.
Konuşmaların ardından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Gülsoy, moderatörlüğünde, GAÜN Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Ahmet Bozdağ, "Ceza Muhakemesi Hukukunda Mağdurun Hukuki Yardım Alma Hakkı", Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, "
Türkiye’de Önerilen Yeni Mağdur Hakları Sistemi", Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Yücel Alparslan ise, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının mağdurlara yönelik çalışmaları" konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.