Türkiye'deki tüm karayollarındaki trafik denetleme ve kontrolü Jandarmaya geçiyor. İçişleri Bakanlığı'nca Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılacak yeni düzenleme sonrası karayollarında artık polis olmayacak.

Karayollarının kontrolü polisten alınıyor, jandarmaya geçiyor

Toygun Atilla'nın özel haberine göre:

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni trafik yönetmeliği önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak.

Bu yönetmeliğe göre artık karayollarında polis olmayacak. Jandarma ekipleri tüm yurtta trafik ve denetleme görevini yerine getirecek.

Halihazırda mevcut yönetmeliğe göre ise, trafik zabıtasının bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde polis, polisin ve trafik teşkilatının görev alanı dışında kalan yerlerde ise jandarma görev yapıyordu.

Bu değişikliğin ise Patronlar Dünyası Güvenlik uzmanı Feramuz Erdin şöyle değerlendirdi:

"Aslında ilk başta karayollarındaki denetim yetkisi polis ve jandarma sorumluluk alanlarına göre ayrılmıştı. Daha sonra askerliğini Jandarma olarak yapan erlerin vatandaşa davranış tarzından doğan bazı sorunlardan dolayı tüm karayollarındaki denetim yetkisi polise verilmişti. Polis de bu süreçte bu alanda yeteri kadar donanım ve deneyim sahibi oldu. Muhtemelen, muvazzaflık sistemine geçilmesinin bir sonucu olarak Jandarma'nın karayollarındaki denetim yetkisi şimdi yeniden tanımlanmak isteniyordur. İşleyen bir sistemin tamamen değiştirilmek istenmesinin mantığı kamuoyuna etraflıca anlatılmalıdır. Çünkü bu değişiklik nedeniyle doğacak olan maliyet ve olası sorunların nedenini halk doğal olarak merak edecektir. Jandarma ve Polis teşkilatları arasında çok daha kapsamlı iş birliğine ihtiyaç varken, bu şekildeki yeni bir iş bölümünün faydası ne olacaktır? Yönetim kolaylığı veya maliyet tasarrufu gibi bir neden göremiyorsak, bu uygulama değişikliği 'gereksiz' olarak nitelendirilebilir"
OGÜNhaber