Dünyanın beşinci sıcak gölünden biri olan Kalahari Çölü Afrika kıtasının güneyinde yer alır

Kalahari Çölü

Botsvana’nın Batı kısmı ile Namibya ve Güney Afrika'nın bazı kesimlerini kapsayan Kalahari Çölü;  Libya çölü,  Avusturya Çölü, Sahra Çölü ve Gobi Çölü'nün ardından dünyanın en büyük beşinci sıcak Çölü olarak adlandırılır.  

900 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Kalahari Çölü;  çöl olarak adlandırılan bunun yanı sıra çalılıklara, geniş otlaklara hatta ağaçlarla kaplı olan alanlara sahiptir.  Bu bölgenin çöl olarak adlandırılmasının en temel nedeni ise yağış miktarının az olmasıdır.  Kalahari Çölü ne ortalama olarak yıllık 600 mm ile 100mm arasında yağış düşmektedir. Yağışın az olması nedeniyle kıyıdaki r dağların Hint Okyanusu'ndan gelen nemi ve yağış taşımaması ile gerçekleşir.

Kalahari’nin güneybatısında çok daha az yağış gerçekleşirken, kuzeydoğu kesimleri daha fazla yağış almaktadır. Kalahari Çölü'nün  en önemli su kaynağı olarak Ngami  üzerine boşalan Okavando Irmağı’dır. Çölün toprağı genel olarak kızıl renkli yumuşak kumdur ve nehirlerin getirdiği alüvyonlarla kaplıdır. Sahip olduğu alüvyonlu topraklar sıcakta sertleşerek sonrasında yağan yağmurlardan dolayı göletler oluşur. Bu göletler Kalahari çölünde yaşayan birçok hayvan için önemli su kaynağıdır.

Kalahari Çölü sebze yetiştiriciliği için önemli bir alana sahiptir; kavun, patates ve karpuz çölde yetişen sebzelerdir. Kıyılarda yaşayan Bantu kabileleri dışında çölün asıl sakinleri yarı göçebe olarak yaşamakta olan Buşmanlar’dır.Yerel malzemelerden yapmış oldukları barakalarda yaşayanlar Buşmanlar fazla su tüketimi yapmazlar su ihtiyaçlarını genel olarak bitki köklerinden karşılayarak sularını devekuşu yumurtalarının kabuklarında saklarlar.  Kalahari Çölü ilk olarak 1849 yılında İskoç Kaşif David livingstone ile İngiliz Kaşif William c.Oswell tarafından gerçekleştirilmiştir.

 Kalahari Çölü yerleşim yerlerine çok uzak olması nedeniyle birçok yabani veya vahşi hayvan türüne ev sahipliği yaparak geniş topraklara sahip bir alan içerisinde yer alır. Zürafalar, aslanlar, kaplanlar, yılanlar, filler, bizonlar, Çitalar ve birçok vahşi hayvan türü yaşamaktadır. Antilop gibi hayvanlar Kalahari’de sürüler şeklinde gezerler. Etobur memeliler olan Mirketler de Kalahari’de yaşarlar. Kalahari Çölü’nde ki Gemsboh Milli Parkı nesli tükenmekte olan birçok hayvanlar için koruma alanına sahiptir. Park 20 bin kilometrelik bir alan içerisinde bu hayvanlara ev sahipliği yapar.
OGÜNhaber