İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 118'e yükseldi.

İsrail'in 342 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 41 bin 118'e çıktı

İSTANBUL (AA) - Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 342 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "3 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 34 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 96 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 41 bin 118'e, yaralı sayısının da 95 bin 125'e çıktığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Fotoğraf: Dawoud Abo Alkas/AA

İsrail’in Gazze’nin kuzey ve güneyine düzenlediği saldırılarda 25 Filistinli öldü

AA muhabirinin El-Ehli Baptist Hastanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, İsrail’e ait bir İHA’nın Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'ndeki Kaşko Caddesi'ne düzenlediği saldırıda ölen 2 kişi ile birkaç yaralı hastaneye getirildi.

Gazze kentinin batısındaki Nasr Mahallesi’ne düzenlenen İHA saldırısında da 4 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’nin doğusundaki Zeytun Mahallesi’ni hedef alan saldırısında aralarında 2 çocuğun da bulunduğu 5 kişinin öldüğünü belirtti.

Basal, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliya kampının Tevbe bölgesinde Sıyam ailesine ait bir evi vurması sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralılar olduğunu bildirdi.

Görgü tanıklarına göre, İsrail topçu birlikleri, Gazze'nin güneyindeki Sabra Mahallesi'ni vururken İsrail askeri botları da Gazze'nin güneybatı sahillerine doğru saldırılar düzenledi.

İsrail İHA’ları Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nın kuzeydoğusundaki Davet Mahallesi’nde tahliye edilmiş bir evi bombaladı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrindeki İsrail saldırısında da 3 Filistinli öldü.

Filistin Sivil Savunma ekipleri, Refah'ın orta kesimindeki Zuhur Mahallesi'nde İsrail’in vurduğu bir binadan 4 Filistinlinin cenazelerini çıkardı.

Görgü tanıklarına göre, İsrail ordusu, Refah şehrinin batısında ev yıkımlarına devam etti ve bu sırada kentte patlama sesleri duyuldu.

Sağlık kaynakları, Han Yunus kentinin doğusundaki hava saldırısında da 4 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

İsrail Batı Şeria'nın Tubas kentinde bir Filistinliyi öldürdü

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Tubas'ın güneyindeki El Faria kampında yaşayan Sufyan Cevad Fayiz Abdulcevad (46), İsrail keskin nişancısının açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Yerel kaynaklar, İsrail güçlerinin Tubas şehrine yönelik saldırılarını 24 saattir sürdürdüğünü, El Faria Mülteci Kampı’na ise gece baskını düzenlediğini kaydetti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 700 Filistinli hayatını kaybetti.

Gönüllü öğretmenler, harap olmuş okulun sınıfında eğitim veriyor

Filistin Eğitim Bakanlığı'na göre yaklaşık 620 bin öğrenci Gazze'deki okullarına gidemezken, bazılarının İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam eden saldırıları nedeniyle akıbetlerinin "meçhul" olduğu belirtiliyor.

İsrail saldırılarının başından bu yana Filistinliler, okullar ve üniversiteler gibi eğitim kurumlarını kaçabilecekleri sığınaklar olarak kullanmaya başladı.

Onlarca okul ve eğitim kurumu, başta su ve yiyecek sıkıntısı nedeniyle daha da kötüleşen koşullarda yaşayan binlerce yerinden edilmiş Filistinliye ev sahipliği yapıyor.

Filistinli öğrenciler, okulların yerinden edilmiş kişilerle dolu olması nedeniyle İsrail saldırıları bitse bile eğitim yılının ertelenmesinden endişe ediyor.

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait 3 evi yıktı

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Selfit kentinin Deyr Balut Beldesinin Belediye Başkanı Semir Nemr, İsrail ordusunun Muhammed Hail'e ait inşaat halindeki 200 metrekarelik evi yıktığını söyledi.

Deyr Balut'ta yıkılan evin İsrail ordusunun sabah saatlerinden bu yana yıktığı üçüncü ev olduğunu aktaran Nemr, Beytüllahim ile Kudüs arasındaki El-Velce beldesi ile El Halil'in batısında birer evin de İsrail güçlerince yıkıldığını kaydetti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi'nin verilerine göre, İsrail ağustos ayında 62 yıkım gerçekleştirdi.


Muhabir: Muhammed Emin Canik,Ömer Erdem,Hosni Nedim

OGÜNhaber