İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 334'e yükseldi.

İsrail'in 323 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 40 bin 334'e çıktı

İSTANBUL (AA) - Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 323 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 48 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "5 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 69 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 212 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 40 bin 334'e, yaralı sayısının da 93 bin 356'ya çıktığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, saldırıların adresi, güneydeki Han Yunus kenti ile orta kesimdeki Nusayrat Mülteci Kampı oldu.

Han Yunus'un batısındaki El-Emel Mahallesinde bir eve düzenlenen hava saldırısında 2'si çocuk, 1'i kadın olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti, 15'i yaralandı. Cura el-Lut ile Et-Tahliye bölgesinde topçu ateşiyle düzenlenen saldırıda da bazı Filistinliler yaralandı.

Nusayrat Mülteci Kampının kuzeyinde yerinden edilenlerin sığındığı bir okula insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda da 3 Filistinli yaralandı. Kamptaki Ayn Calut sitelerinde bir daireye düzenlenen saldırıda ise 3 Filistinli öldü.

İsrail ordusunun, gece Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 37 Filistinli öldü

Filistin haber ajansına WAFA'ya göre, saldırılar güneydeki Refah, Han Yunus ve orta kesimdeki Deyr Belah kentlerinde yoğunlaştı.

Han Yunus'un batısındaki Emel Mahallesi'nde "Kelh ailesi"nin evine düzenlenen hava saldırısında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 11 kişi hayatını kaybetti.

Han Yunus'un orta kesiminde el-Ketibe bölgesine yönelik hava saldırısı sonucu yine 11 kişi yaşamını yitirirken, bölgede yerinden edilenlerin bulunduğu çadırlara İsrail askeri araçları tarafından açılan ateş sonucu bir Filistinli öldü, saldırıda yaralananlar oldu.

Sivil savunma ekipleri Refah kentinde saldırıların ardından enkazdan 3 kişinin naaşını çıkardı, henüz onlarca kişinin enkaz altında çıkarılmayı beklediği belirtildi.

Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki Ayn Calut Apartmanları İsrail savaş uçakları tarafından bombalandı. Bombardıman sonucu en az 4 kişi hayatını kaybetti, bazı kişiler yaralandı.

Yerel kaynakların ifadesine göre, kentin orta kesimindeki Deyr Belah kentinin doğusunda bulunan Ebu Oreyf bölgesinde bir grup Filistinli, İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu. Saldırıda 5 kişi öldü, çok sayıda yaranan oldu.

Deyr Belah'ın doğusunda yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı çadırlara İsrail uçakları ve insansız hava araçları tarafından açılan ateş sonucu bir Filistinli öldü, 5 kişi yaralandı.

Yine Deyr Belah'taki Hikr el-Cami bölgesini İsrail topçularının hedef alması sonucu bir Filistinli öldü, birçok kişi yaralandı.

Nasır Hastanesinden yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen saldırılar sonucu hayatını kaybeden 32 Filistinlinin naaşının kendilerine ulaştığı belirtildi. Açıklamada, cenazeleri ulaşanların isim listesi de verildi.

Gazze Sivil Savunma: İsrail, Gazze'de sosyal alanları 35 kilometrekareye düşürdü

Sivil Savunma Biriminden yapılan yazılı açıklamada, "Kasım 2023'ün başlarında İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara saldırısının başlamasıyla birlikte, işgal, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yüz binlerce sivil halkı, güvenli insani alanlar olduğu iddiasıyla güney bölgelerine kaçmaya zorladı." ifadelerine yer verildi.

İsrail'in hava, kara ve denizden saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde sosyal yaşam alanı, tarım arazileri ile ticari, ekonomik ve hizmet tesislerini kapsayan sosyal alanları 230 kilometrekareden 35 kilometrekareye düşürdüğü belirtilen açıklamada, bunun da toplam alanın yalnızca yüzde 9,5'ine denk geldiği vurgulandı.

Açıklamada, bu durumun ciddi insani sonuçları olacağı uyarısı yapıldı.

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana sık sık yaptığı tahliye tehditleri kapsamında Gazze'deki Filistinlileri sürekli bir yerden başka bir yere taşınmaya zorluyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre İsrail, 1 Temmuz ile 21 Ağustos arasında 16 "tahliye emri" çıkardı ve 1-16 Ağustos tarihleri arasında yaklaşık 213 bin Filistinliyi zorla yerinden etti.

BM verilerine göre Gazze Şeridi'ndeki her 10 kişiden 9'u İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edildi.

BM'nin verileri aynı zamanda Gazze'deki Filistinlilerin çoğunun en az ayda bir kez yer değiştirmek zorunda kaldığını gösteriyor.

İsrail'in saldırılarından kaçan yerinden edilmiş Filistinliler, sığındıkları bölgelerde zor şartlarda ilkel çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Gazze'deki Deyr el-Belah Belediyesi: İki günde 100 bin Filistinli yerinden edildi

Deyr el-Belah Belediyesi, yaptığı yazılı açıklamayla konuya ilişkin bilgi verdi.

Açıklamada, İsrail'in tahliye yönündeki talep ve tehditleri ile bombalamaları nedeniyle son iki günde 100 bin Filistinlinin, şehrin doğusundan yerinden edildiği ve 20 barınma merkezinin de hizmet dışı kaldığı belirtildi.

Filistin direniş güçleri, Gazze'de İsrail araçlarını hedef aldı ve askerlerle çatıştı

Kassam, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Refah'ın batısındaki Tel es-Sultan Mahallesi'nde düzenlediği saldırılara ilişkin bilgi verdi.

Açıklamada, Ebu Sultan Kavşağı'nda 1, Ebu Dakka Kavşağı yakınlarında ise 4 Merkava tankının Yasin-105 füzeleriyle vurulduğu belirtildi.

Kemal Advan Okulu içinde konuşlanmış bir grup İsrail askerinin ise TPG mermisiyle hedef alınması ve askerlerle çatışmaya girilmesi sonucu askerlerden bazılarının öldüğü ve yaralandığı kaydedildi.

İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri ise Gazze kentindeki Tel el-Heva Mahallesi'nde bir grup İsrail askerini anti-personel mermisi ile hedef aldığını ve onlarla çatışmaya girdiğini, çatışmada ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı.



Muhabir: Ekip

OGÜNhaber