Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) 6 yıl aranın ardından 20 Ekim’de yapılması planlanan parlamento seçimleri için propaganda süreci başladı.

IKBY’de 6 yıl aranın ardından seçim: Propaganda süreci başladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) seçime hazırlanıyor. Bölgede 6 yıl aranın ardından 20 Ekim’de yapılması planlanan parlamento seçimleri için propaganda süreci başladı. Dün başlayan ve 15 Ekim’e kadar sürecek olan seçim propagandası süreci çerçevesinde halktan oy isteyen milletvekili adaylarının çeşitli posterleri Erbil kentindeki cadde ve sokaklara asıldı.
Seçim propagandasının başlamasından bir gün önce konuşan IKBY Neçirvan Barzani, “sessiz ve medeni” bir kampanya yürütülmesi talebinde bulunarak siyasi partileri, bölgedeki vatandaşların güvenini kazanacak seçim vaatleri sunmaya çağırdı.

Azınlıklar için kota 5’e düşürüldü
Parlamentodaki azınlıklar için daha önce tahsis edilen 5 Türkmen, 5 Hristiyan ve 1 Ermeni olmak üzere 11 sandalyeli kota, Irak Yüksek Federal Mahkemesi kararı üzerine 2 Türkmen, 2 Hıristiyan ve 1 Ermeni olmak üzere toplam 5’e düşürüldü. Bölgede 2,8 milyondan fazla seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlerde 2,6 milyonu genel oylamaya katılırken 251 binden fazla seçmen ise özel oylamaya katılacak. Seçim Komisyonu tarafından bin 266 seçim merkezi ve 6 bin 318 seçim sandığı belirlenirken, 100 sandalyeli IKBY parlamentosu üyeliği için 136 siyasi oluşumdan toplam bin 191 adayın yarışması bekleniyor.

Seçimler son olarak 2018’de gerçekleştirilmişti
Irak’ın kuzeyinde ilk kez 1992 yılında eski rejim Saddam Hüseyin’e karşı ayaklanmanın ardından parlamento seçimleri yapılmıştı. Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin oğlu Bafıl Talabani’nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında çıkan Türkmen, Hıristiyan ver Ermenler için ayırılan kota dağlımı, seçmen kaydı ve seçim sistemi konusundaki siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle ise 2022’de yapılması planlanan seçimler ilk defa ertelenerek, 18 Kasım 2023’de yapılması kararlaştırılmıştı. Bu tarihte de yapılamayan seçimler daha sonra sırasıyla 25 Şubat 2024 ve 10 Haziran 2024 tarihlerine ertelenmişti. Bölgede her 4 yılda bir yapılması gereken milletvekili seçimleri son olarak 30 Eylül 2018’de gerçekleştirilmişti.
OGÜNhaber