Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvansal ürün arzında artış sağlanarak iç talebin karşılanması, yenilikçi ve sürdürülebilir hayvancılık yöntemleri ile et-süt ürünleri başta olmak üzere hayvansal gıda üretiminde verimlik ve kaliteyi artırmaya yönelik, Besi Organize Tarım Bölgelerini (OTB) hayata geçiriyor. Bakan İbrahim Yumaklı, halihazırda 9’u faaliyette olan Besi OTB sayısını 31’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Hayvansal üretim, besi OTB’lerle güçlenecek

Tarımsal üretimde gıda arz güvenliğinin sağlanması yolunda önemli hamleler yapan Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvansal üretimi Besi Organize Sanayi Bölgeleri ile güçlendiriyor. Kesintisiz üretim imkânı sunan bu bölgeler, güçlü altyapı sistemleriyle destekleniyor, verimlilik ve sürdürülebilirliği artıracak şekilde tasarlanıyor, sıfır atık ilkesine göre faaliyet gösteriyor. Besi OTB’ler aynı zamanda üretimin her safhasının kontrol edilmesi, hijyen-kalite-verimin en üst seviyeye çıkarılması, ucuz maliyetli üretimin teşviki gibi konularda önemli avantajlar sağlıyor.

9 Besi OTB faaliyette
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvansal üretim işletmelerinin ihtisas konularına göre bir araya getirildiği 9 Besi OTB’yi faaliyete geçirdiklerini belirterek, tüzel kişilik kazandırdıkları 22 Besi OTB ile birlikte faaliyete geçecek Besi OTB sayısını 31’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Tüzel kişilik kazanan 42 OTB’den 22’sinin Besi OTB olduğu bilgisini veren Yumaklı, bakanlık olarak hem bitkisel hem de hayvansal üretim için OTB’leri desteklediklerinin altını çizdi.
Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:
“Organize Tarım Bölgelerinin içinde besi işletmeleri, sera işletmeleri, soğuk hava deposu, et entegre tesisi, yem fabrikası, paketleme, biyogaz ve gübre üretim tesisleri, idari ve sosyal alanlar, yenilenebilir enerji tesisleri bulunuyor. Besi OTB’ler ile hayvansal üretim işletmelerinin ihtisas konularına göre bir araya getirilerek, üretimin her safhasının kontrol edildiği, hijyenin sağlandığı, verimin ve kalitenin en üst seviyeye çıkarıldığı, uygun maliyetli üretimin teşvik edildiği, giriş ve çıkışların kontrol edilebildiği bölgeler oluşturmayı amaçlıyoruz. Yetiştiricilerin ihtisaslaşmalarını sağlamayı, tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesine katkı sunmayı, orta ve büyük ölçekli modern hayvansal işletmelerin sayılarını artırmayı, markalaşma ve değerinden satış ile gelirleri artırmayı hedefliyoruz. Yine Besi OTB’lerin, hayvansal ürün arzında önemli bir artış sağlayarak iç talebin karşılanmasında önemli rol oynayacağını değerlendiriyoruz.”

Malatya besi OTB’de alt yapı tamam
Yumaklı, son olarak Malatya Besi OTB’nin alt yapısını tamamladıklarını ve girişimcilerin hizmetine sunduklarını bildirerek, 3 bin 128 dekar alanda kurulan bölgede 97 adet işletme parseli ve 5 adet sanayi parselinin bulunduğunu aktardı. Bölgenin 16 bin 700 baş hayvan kapasiteli olduğuna işaret eden Yumaklı, “Malatya Besi OTB’de 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. Alt yapı için güncel fiyatlarla 180 milyon TL harcandı. Malatya Besi OTB hem kente hem bölgeye hem de ülkemize önemli katkılarda bulunacak. Hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.
OGÜNhaber