Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Hac ve Umre ücretlerinin 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren Türk Lirası olarak tahsil edileceğini duyurmasının ardından seyahat acenteleri de harekete geçti.
Tur ücretlerini TL olarak tahsil etmeye başlayan acenteler, vatandaşları Umre’de dolar değil TL harcamaları konusunda uyardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL çağrısı”nın ardından başlayan Hac ve Umre turlarında dolardan TL’ye geçiş dönemi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Hac ve Umre ücretlerinin 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren Türk Lirası olarak tahsil edileceğini duyurmasının ardından hız kazandı.
Umre, Hac, Kudüs ve Avrupa turlarını TL üzerinden düzenlemeye başladıklarını ifade eden Seyahat acentesi sahibi Mustafa Tunahan Öztürk, “Daha önce Umre’ye giden önce giden gruplara ‘Elinizde dolar varsa bozdurun. Orada da harcamalarınızı TL üzerinden yapın’ dedik. Bundan sonra gidecek olan gruplara da ‘Elinizde dolar, euro varsa bozdurun biz TL olarak alalım’ dedik. Suud hükümetinin 540 dolarlık vergiyi kaldırması da Umre’ye olan talebi arttırdı” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara “Elinizdeki dolarları, altına ya da TL’ye çevirin” şeklinde tavsiyelerde bulunduklarını da kaydeden Öztürk, “Düne kadar yavaş giden işlerimiz TL’ye dönülünce hızlandı. Hem taksit oranımız hem işlerimiz arttı. Ocak, Şubat ve Mart turlarında talebimiz arttı. TL’nin güçlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
“Bizim paramız değersiz değil”
Umre turları hakkında bilgi almak için acenteye gelen Ersin Basmacı ise dolardan TL’ye geçiş kampanyasının çığ gibi büyüdüğünü söyledi. Kampanyanın Türk halkına faydalı olacağını savunan Basmacı, “Bizim paramız değersiz bir para değil. Dolar ve euroya gebe kalmamız lazım. Onun için bence başarılı bir proje. Bu projenin sonuçlarının güzel olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Hac ve Umre turları düzenleyen bazı seyahat acentelerinin panolarında ise fiyatların hala döviz bazında yazdığı görüldü.