Gaziantep’te glutensiz gıda temininde zorlanan çölyak hastaları ve glutensiz beslenmeyi tercih eden vatandaşlar için açılan Glutensiz Bir Başka Kafe’nin “özel ihtiyaçlı” çalışanları müşterilere en iyi hizmeti vermek için yoğun gayret sarf ediyor.

Glutensiz Bir Başka Kafe’nin “özel ihtiyaçlı” çalışanları azimleriyle takdir topluyor

Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan “Glutensiz Bir Başka Kafe” sosyal ve ekonomik yaşama daha çok katılması amaçlanan “özel ihtiyaçlı” 9 çalışanın hayatını değiştirdi.
Türkiye’nin ilk korumalı iş yeri olan ve çölyak hastaları için bir umut ışığı olan “Glutensiz Bir Başka Kafe” de istihdam edilen “özel ihtiyaçlı” çalışanlar, hem çalışma azimleriyle hem de samimi tavırları ve neşeli halleriyle müşterilerin ve çalışma arkadaşlarının sevgisini kazanıyor.
İşgücü piyasasında çalışma imkanı kısıtlı olan “özel ihtiyaçlı” kişilere istihdam ortamının oluşturulduğu kafe, engellilerin istihdamına yönelik sağlanan sosyal işletme modelinin de en güzel örneklerinden biri oldu.
Glutensiz ürünlerin üretilip satıldığı kafede çalışan 30 yaşındaki down sendromlu Ahmet Görmez başta olmak üzere “özel ihtiyaçlı” çalışanlar, çalışma azimleri ve çalışkanlıklarıyla büyük takdir topluyorlar.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde "Korumalı iş yeri" statüsündeki Glutensiz Bir Başka Kafe"de çalışan “özel ihtiyaçlı” çalışanlar, kafeye gelen “özel ihtiyaçlı” müşterilere de örnek oluyorlar.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde "Korumalı iş yeri" statüsündeki "Glütensiz Bir Başka Kafe"de yaklaşık 5 yıldır garson olarak çalışan down sendromlu Görmez, Kafede istihdam edilen “özel ihtiyaçlı” 9 çalışan, yüzlerindeki tebessümü çalışma arkadaşlarına ve müşterilerine de yansıtıyorlar.
Kafeye gelenleri "hoş geldiniz" diyerek karşılayan “özel ihtiyaçlı” 9 çalışanlar, çalışkanlıklarıyla müşterilerin ve çevresindekilerin takdirini kazanıyorlar. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Yaşlı ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Çelebi, 2017 yılında açılan kafenin glutensiz gıda temininde zorlanan çölyak hastası vatandaşlara hizmet verdiğini söyledi.
Glutensiz Bir Başka Kafe’de “özel ihtiyaçlı” çalışanları da istihdam ettiklerini belirten Çelebi, kafenin "Korumalı iş yeri" statüsünde olduğunu bildirdi.
Kafe’nin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından alınan “Korumalı İşyeri Statü Belgesi” ile desteklenerek “özel ihtiyaçlı” kişilerin istihdamına yönelik sağlanan sosyal işletme modelinin en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Çelebi, “2017 yılında küçük bir kaynakla işbirliği ile bu kafeyi kurduk. Kafemizde yüzde 75’i zihinsel ve ruhsal olan ‘özel ihtiyaçlı’ çocuklarımız çalışıyor. ‘Özel ihtiyaçlı’ çocuklarımız burada hep birlikte çalışıyorlar” dedi.
“7 bin kişiye hizmet veriyoruz”
Kafede çölyak hastalarına hizmet verdiklerini belirten Çelebi, “Çünkü çölyak hastaları glutenli mamulleri yiyemiyorlar. Çölyak hastaları glutensiz ürünleri yiyebiliyorlar. Biz bu kafeyi kurduktan sonra şu anda yaklaşık gerek glutenli gerek glutensiz 7000 kişi bu kafeden hizmet alıyor. Deprem sırasında da glutensiz ürünlere ihtiyaç duyan kişilere ekmek ve benzeri mamulleri ücretsiz dağıttık. Bizim glutenli yiyecekleri yiyemeyen kişilere hizmet vermemiz gerekiyordu. Ürettiğimiz 300 çeşit ürünle glutenli yiyecekleri yiyemeyen vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
300 ürün çeşidiyle çölyak hastalarını hiçbir üründen mahrum bırakmadıklarını belirten Çelebi, çölyak hastalarının online olarak internet üzerinden sipariş vererek istedikleri ürünleri yaptırabildiğini ifade etti.
“Kâr amacı gütmeden halkımıza hizmet vermeye devam ediyoruz”
Glütensiz unlu mamullerin ve yöresel lezzetlerin, online siparişle Türkiye’deki çölyak hastalarına da kargo yoluyla ulaştırıldığını belirten Çelebi, “Ürünlerimizi sanal ortamda da satışa sunuyoruz. Kargoyla vatandaşlarımıza gönderiyoruz. Ürünlerimizi kafemize getiriyoruz ve vatandaşlarımızda gelip buradan alabiliyorlar. Glutensiz ürünler fiyatları yüksek olan ürünlerdir. Biz hiçbir kâr amacı gütmeden değerli Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in talimatları doğrultusunda halkımıza hizmet vermeye devam ediyoruz” diye konuştu.
Kafede çalışan “özel ihtiyaçlı” çalışanlar ise kafeye herkesi beklediklerini belirterek Glutensiz Bir Başka Kafe’de çalıştıkları için mutlu olduklarını dile getirdiler.
OGÜNhaber