Yatırımını ve yönetimini ECE Türkiye’nin üstlendiği Espark Alışveriş Merkezi, ticari binaların sürdürülebilirliğini değerlendiren, derecelendiren ve belgelendiren BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sertifikasyonunda en üst seviye olan ’Outstanding’ sertifikasını almaya hak kazandı. Espark, Varlık Performansı (Asset Performance) ve Yönetim Performansı (Management Performance) olmak üzere her 2 kategoride birden en üst seviyede belge alarak sürdürülebilir ve yenilikçi uygulamalarla sektördeki öncü rolünü bir kez daha kanıtladı.

Espark Alışveriş Merkezi, Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi BREEAM’de en üst dereceye ulaştı

Hem Varlık Performansı (Asset Performance) hem de Yönetim Performansı (Management Performance) kategorisinde elde edilen bu başarı, ECE Türkiye yönetimindeki Espark Alışveriş Merkezi’nin çevreye duyarlı anlayışını ve teknik mükemmeliyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Daha önceki senelerde de üstün derece ile belgelendirilen Espark, yeni sertifikasyon sürecinde yaptığı düzenlemeler sonucu hak kazandığı ’outstanding’ derecesi ile kendi alanında öncü uygulamalar yapan ve sürdürülebilirlik performansı olarak örnek gösterilecek ticari gayrimenkuller arasında yerini aldı.

“Sürdürülebilir ve yenilikçi uygulamalarla sektörde öncü olmaya devam edeceğiz”
Espark AVM Tenik Müdürü Özgür Önpeker, “Sürdürülebilir ve çevre dostu yönetim anlayışımızın bir sonucu olarak, 2 kategoride birden en üst seviyede hak kazandığımız BREEAM sertifikası Espark’ın sadece mimari tasarım ve çevreye duyarlılık anlamında değil, aynı zamanda operasyonel süreçlerde de sürdürülebilirliğe verdiği önemin bir göstergesidir. Espark AVM Teknik Müdürü olarak, bu başarıyı ekibimizle birlikte elde etmekten büyük gurur duyuyorum. Espark olarak, çevreye duyarlılık ilkemizle her geçen gün kendimizi daha da geliştiriyor ve Eskişehir’e en iyi alışveriş deneyimini sunmayı hedefliyoruz. Bu başarı, bizim için sadece bir başlangıç olup sürdürülebilir ve yenilikçi uygulamalarla sektörde öncü olmaya devam edeceğiz” dedi.

Varlık performansı alanında mükemmellik
Bina varlığının çevresel etkilerini en aza indiren tasarım ve uygulamaları sayesinde BREEAM’de Varlık Performansı (Asset Performance) kategorisinde en üst dereceye ulaşmayı başaran Espark AVM’nin bu başarısı enerji verimliliği, su tasarrufu, atık yönetimi, sürdürülebilir malzeme kullanımı gibi birçok alanlarda gösterilen titiz çalışmalara dayanıyor. Teknik altyapısı çevreye duyarlı çözümlerle donatılmış olan alışveriş merkezi, hem doğaya saygılı hem de ziyaretçiler için konforlu bir deneyim sunuyor.

Yönetim performansında liderlik
Espark Alışveriş Merkezi, aynı zamanda Yönetim Performansı (Management Performance) kategorisinde de en üst seviyede değerlendirildi. Bu başarı, alışveriş merkezinin yönetim süreçlerinde sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı kalınarak operasyonel mükemmeliyetin sağlanmasına dayanıyor. Etkili enerji yönetimi, personel eğitimi, çevresel izleme sistemleri ve kullanıcıların çevreye olan etkisini azaltıcı uygulamalar, bu yüksek standardın elde edilmesinde önemli rol oynuyor.

Ticari binaların çevresel performansını değerlendirme konusunda dünyanın en saygın derecelendirme metotlarından biri olarak kabul edilen BREEAM sertifikasyonunda; yapı performansı ve bina yönetimi ana başlıklarında binaların enerji, su, sağlık ve konfor, yönetim, malzeme, ulaşım, arazi kullanımı ve ekoloji, kirlilik ve atık yönetimi gibi farklı kategorilerdeki sürdürülebilirlik performansları değerlendiriliyor. İngiltere’de 2009 yılında BRE Global (British Research Establishment) tarafından geliştirilen, ticari binaların sürdürülebilirliğini değerlendiren, derecelendiren ve belgelendiren BREEAM sertifikasyon sistemi, dünya genelinde 30’dan fazla ülkede uygulanıyor. Her yıl yenilenen sertifika ile bina yönetimi ve kullanıcıları için çevresel etkilerin azaltılması ve bina yönetiminin geliştirilmesi hedefleniyor.
OGÜNhaber