Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu ile ilgili Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

'Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu' oluşturuluyor

Yayımlanan Genelge ile engelli haklarının korunması, kullandırılması ve geliştirilmesine ilişkin konularda çalışmalar yapmak, önerilerde bulunmak, engelli hakları konusunda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak üzere "Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu" oluşturulması kararı verildi.

"ENGELLİ HAKLARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU" HANGİ AMAÇLA HİZMET VERECEK?
Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN imzasıyla yayınlanan Genelge'de; kurulmasına karar verilen "Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu"nun engelli haklarının korunması, kullandırılması ve geliştirilmesine ilişkin konularda idari ve yasal düzenlemelere ilişkin çalışmalar yapmak, önerilerde bulunmak, kaydedilen gelişmeler hakkında kamuoyunun aydınlatılması amacıyla yapılacak çalışmaları değerlendirmek, engelli hakları konusunda alınabilecek önlemlere ilişkin tavsiyelerde bulunmak, engellilere ilişkin strateji belgesi ve eylem planları hazırlatmak ve onaylamak, engelli hakları konusunda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak üzere hizmet vereceği belirtildi.

"ENGELLİ HAKLARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU" KİMLERDEN OLUŞACAK?
"Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu"nun; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın veya gerektiğinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Yükseköğretim Kurulundan üst düzey temsilcilerin ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı tarafından belirlenecek engellilerle ilgili faaliyet gösteren diğer kurumlardan ve sivil toplum kuruluşlarından yeterli sayıda temsilcinin katılımıyla kurulacağı belirtildi.

"ENGELLİ HAKLARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU" NASIL ÇALIŞACAK?
Genelgede ayrıca "Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu"nun çalışma şekli de açıkça belirtildi. Genelgeye göre Kurulun çalışma usul ve esasları, yıllık toplantı sayısı ile toplantı zamanları Kurul tarafından belirlenecek, sekretarya hizmetleri, alınan kararların uygulanmasının takibi ve koordinasyonu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Ayrıca Kurul tarafından ihtiyaç duyulması halinde alt kurul, komite, danışma grupları ve geçici ve kalıcı çalışma grupları oluşturulabilecek. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve özel sektör temsilcileri de Kurul toplantılarına davet edilebilecek, alt kurul ve komite çalışmalarında yer alabilecekler.

YEREL DÜZEYDE İZLEME VE DEĞERLENDİRME DE KAPSAM DAHİLİNDE
Genelgede ayrıca Kurul tarafından alınan kararların il ve ilçe düzeyinde uygulanması, sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla il ve ilçe kurulları kurulmasına Kurulca karar verilebileceği belirtildi. İl ve ilçe kurullarının kimlerden oluşacağı, görevleri ile çalışma usul ve esasları Kurul tarafından belirlenecek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca ilgili kurumlara duyurulacak.

Kurul çalışmalarının bir bütünlük içinde yürütülmesi, engelli hakları konusunda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlanması ve Kurul tarafından alınan kararların uygulanması için tüm bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarınca gereken destek ve yardım sağlanacağı da Genelgede vurgulandı.

OGÜNhaber