Bursa Bilim Ve Teknoloji Merkezi’nin bu yıl 4.'sünü düzenlediği Bilim Şenliği, Tasarım ve İnovasyon ana temasıyla, 8-10 Mayıs tarihleri arasında Merinos Parkı’nda gerçekleştirilecek.
BURSA / İHA - Bursa’yı ulaşımdan altyapıya, çevreden spora ve tarihi kültürel mirasa kadar her alanda ön plana çıkaracak projelere ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, bilim ve teknoloji alanında da farkındalık oluşturmak amacıyla bu yıl dördüncü kez Bilim Şenliği düzenliyor.
Türkiye’nin alanında en donanımlı binasında hizmet veren ve bugüne kadar 10 binlerce öğrenciyi bilimle buluşturan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen ‘Bursa Bilim Şenliği 2015’, Gölpark Sosyal tesislerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan’ın da katıldığı basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.
Mucitlere 65 bin TL ödül
Toplam 100 finalistin yarışacağı proje yarışmasında 5 ayrı kategoride, ilk 3’e giren 15 finaliste, 65 bin TL´lik para ödülü vereceğini de hatırlatan Başkan Altepe, “Proje değerlendirme jürisi; sektöründe lider iş adamları, sanayiciler, alanında duayen akademisyenler ve kamu sektöründeki karar vericilerden oluşuyor. Gün boyunca alanda yapılan anketlere halkımız da katılarak, proje yarışmasının sonucuna katkıda bulunabilecek. Proje yarışması haricinde; 10 sivil toplum kurulu, 10 bireysel mucit, 10 üniversite kulübü, 9 bilim merkezi ve 3 bilim gösteri ekibi proje ve sunumları ile şenliğimize katılıyor” dedi.
Uluslararası partner
Avrupa’daki en büyük bilim festivali olan Cenova Bilim Festivali’nin bu yıl Bursa Bilim Şenliği’nin uluslararası partneri olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Cenova bilim festivali, şenliğimizde 5 atölye yapacak. Ayrıca Cenova Bilim Festivali ekibi, ‘bilim etkinlikleri akademisi’ içerisinde şenlik ekibine bilim iletişimi ve bilim etkinlikleri konusunda eğitim verecek. Bu yılki bilim şenliğinde katılımcılar; 40 atölye çadırında 60 farklı bilimsel atölye uygulaması yapabilecek. Şenlik süresince günde 6 bin kişiye atölye yapabilme fırsatı sunulacak” diye konuştu.
Bilimi sokağa indirdik
Her yıl ortalama 100 bin kişinin takip ettiği Bilim Şenliği’nde bu yıl ki katılım hedefinin 150 bin olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Türkiye’nin en kapsamlı ve Avrupa´nın sayılı bilim merkezi arasına girmeyi başaran Bursa Bilim Ve Teknoloji Merkezi organizasyonunda gerçekleşen bilim şenliği, bilim severleri buluşturan, bilimi sokağa indiren Türkiye’nin en büyük bilim şenliğidir. Daha donanımlı, birikimli ve bilime meraklı gençler yetiştirilmesi hedefiyle düzenlendiğimiz bilim şenliğimize tüm vatandaşlarımızı davet ediyorum” dedi.
Motivasyon için önemli
İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya da proje yarışmasında milli eğitime bağlı okullardan 300’ün üzerinde proje geldiğini ve ön elemeden sonra 150 projenin değerlendirmeye alındığını belirterek, 15’i temel eğitim, 15’i genel orta öğretim ve 20’si meslek liselerinden olmak üzere 50 projenin finale kaldığını söyledi. Öğrencilerin okullarda öğrendikleri akademik bilgilerin gözle görülür hale gelmesinin, öğrenci, öğretmen ve aileler açısından önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayan Sarıkaya, “Gerek bilim şenliği ile bize bu imkanı sunan gerekse okullarımıza verdiği her türlü destek nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Bilim hayatın her noktasında
Cenova Bilim Festivali Başkanı Manuela Arata ise “Bizler bilimin toplum tarafından daha anlaşılabilir hale getirilmesi için çalışıyoruz. Çünkü bilim hayatın her noktasında var. Bursa’ya en başarılı olduğumuz etkinlikle geldik. Çünkü Bursa bizim için önemli bir şehir. Bursa’da üretilen tekstil malzemeleri Cenova Limanı’ndan Avrupa’ya ulaşıyordu. Yine Galata Limanı da Cenovalılar tarafından faaliyete geçirildi” dedi.