Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Türkiye'nin terörle mücadelesine halel getirecek bir yaklaşım içinde olmayız.

'Bunların hiç biri doğru değil'

Türkiye'nin darbelerle, çetelerle, mafyayla mücadelesinde onu geriye götürecek bir yaklaşım içinde olmayız” dedi.

(GÖKHAN İÇKİLLİ - RECEP ALTUN - AHMET UMUR ÖZTÜRK) - İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı Egemen Bağış ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılımıyla “26. Reform İzleme Toplantısı” Ordu'da bulunan Anemon Otel'de yapıldı. Toplantının ardından bakanlar basın toplantısı düzenledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terörle mücadele konusundaki soru üzerine, Avrupa Birliği müktesebatı ve Avrupa Birliği'ne üyelik konusunun, terör dahil sorunlarının çözümünü ve insan hakları ve uluslararası normlara uygun hale getirilmesi amaçladığını söyleyerek, “Terör olaylarının devam ediyor olması, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini engelleyen bir gelişme olarak kabul edilmemektedir. Şu anda gelişen ve bugün değerlendirmesini yaptığımız 'pozitif gündem' çerçevesinde terörle mücadele konusuna da Avrupa Birliği ile müzakerelerimizde daha da ağırlık verileceğini belirtmek isterim” diye konuştu.

Pozitif gündemin, Rumların Avrupa Birliği dönem başkanlığını bypass etmesi gibi değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorusuna AB Bakanı Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyelik hedefi yolundaki reform kararlılığını durdurabileceğini zanneden herkese karşı bypassı olarak nitelendirebileceğini söyledi. Bağış, “Türkiye'nin reform kararlılığından endişe edenlerin veya Türkiye'nin reform konusunda kararlılığından vazgeçirebileceklerini zannedenlerin 'Ordu'nun Dereleri' türküsünü bir kez daha dinlemelerini rica ediyorum. Nasıl Ordu'nun dereleri yokuşa akmıyorsa, Türkiye'nin demokratikleşme, şeffaflaşma ve zenginleşme süreci, Avrupa Birliği reform süreci geriye dönmez” ifadelerini kullandı.

AB Reform İzleme Grubu toplantısında kürtaj konusunun gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine Bakan Bağış, gündem toplantısında kürtaj konusunun ele alınmadığını ifade etti. Bağış, “Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yeknesak bir mevzuat yok. Bazı ülkelerde kürtajla ilgili çok farklı kısıtlamalar var, bazılarında daha farklı kısıtlamalar var. Bakanlık olarak bir çalışmamız var. Eğer ayın 14'ündeki toplantıda gündeme gelirse, bu konuda da kendi içimizde olan farklı görüşlerin orada paylaşılmasında bir sakınca görmüyoruz” şeklinde konuştu.

Kimi insanların Türkiye'nin iç sorunlarını uluslararası seviyeye yükseltme konusunda hevesli olduğunu söyleyen Bağış, kürtajla ilgili olarak, uluslararası yeknesak bir düzenlemenin olmadığını kaydetti.

Adalet müşavirlerinin atanmasıyla ilgili bir takvim olup olmadığına dair soru üzerine Bakan Ergin, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan protokolün sonucu olduğunu belirtti. Ergin, “Türkiye'nin yurt dışında menfaatlerini koruma noktasında diplomatlarımızla beraber müşavirlerimizde bir ivme sunacaktır. Biz atamaları, görevlendirmeleri yaptık. Şimdi bu arkadaşlarımız temmuz ayı içerisinde Dışişleri Bakanlığı kontrolündeki Diplomasi Akademisi'nde oryantasyon çalışmasına katılacaklar. Onun hemen ertesinde görev yerlerine gidecekler” şeklinde konuştu.

Özel mahkemelerin yetkileriyle ilgili soru soran gazeteciye Ergin, “Yargı sistemimizi, mevzuat sistemimizi ilgilendiren çalışmalarda ilgili bakanlıklarla koordinasyon sağlanır. Bu koordinasyonu yapmakla görevli olan Başbakanlık'tır. Adalet Bakanlığı da bu çalışmada kendi uzmanlarıyla bulunmaktadır. Konunun unsuru olan tüm unsurlar kendi pencerelerinden katkı sunmaktadır” yanıtını verdi.

Bakan Ergin, değişik pencerelerden bakış açılarına dikkat çekerek, “Bunların hiç biri doğru değil. Onun için sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için biraz daha sabretmeniz gerekecek. Belli bir olgunluğa geldiğinde sizinle de paylaşılacak” açıklamasında bulundu.

Özel yetkili mahkemelerin medyaya yansıyan haberlerde sadece silahlı terör örgütü suçuyla ilgileneceğiyle ilgili soru üzerine Bakan Ergin, “Türkiye'nin terörle mücadelesine halel getirecek bir yaklaşım içinde olmayız. Türkiye'nin darbelerle, çetelerle, mafyayla mücadelesinde onu geriye götürecek bir yaklaşım içinde olmayız. Bu konuda yapılan bir takım spekülatif yayınları da çok sağlıklı bulmuyorum. Bu konu hükümetimiz açısından tartışmanın dışındadır. Hem terörle mücadele konusunda, hem Türkiye'nin çetelerine, mafyalarına, darbelerine, darbe girişimlerine zarar verecek bir yaklaşım içinde olmayız” dedi.

 

OGÜNhaber