Yargıtay'ın bozma kararına uyarak, sanıkların Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden yargılanmasına izin verilmesi için dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi.
''Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu'' davası, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin bozma kararının ardından, tekrar Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ne geldi.
Sanıklar, avukatları ve Cumhuriyet Savcısı Ferhan Özdemir'in de talebi doğrultusunda, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin bozma kararına uyulmasına karar verildi.
Duruşmada söz alan İbrahim Kaboğlu, TCK'nın 301. maddesinin değiştirilerek, yargılama izninin Adalet Bakanına verildiğini hatırlattı. Bu durumda, konunun tamamen bakanlık tasarrufuna geçtiğini anlatan Kaboğlu, bunun ''keyfiliğe'' neden olacağını savundu.
Bir suçun işlenmesi durumunda yargılamanın esas olduğunu ifade eden Kaboğlu, bakanın tasarrufunun Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Adalet Bakanının soruşturma izni vermemesi durumunda dahi kişilerin haysiyetinin zedelenebileceğini anlatan Kaboğlu, ''Bu durum, kişinin, Adalet Bakanının himayesiyle yargılanmaktan kurtulduğu anlamı taşır. Bu sebeple, böyle bir düzenlemeyi Anayasa'daki adil yargılanma ilkesi yönünden kabul etmiyoruz. İzin şartının iptali için konuyu Anayasa Mahkemesi'ne göndermenizi istiyoruz'' diye konuştu.
Baskın Oran da ''TCK'nın 301. maddesinin devletin başına bela olduğunu'' savunarak, şunları kaydetti:
''İktidar bu maddeyi değiştirmek istedi, ancak cesaret edemedi. Belayı Adalet Bakanının sırtına yüklediler. O da ne yapacağını bilmiyor. Bu durumda bir kriz doğdu ve bu kriz, çözüm fırsatını da beraberinde taşıyor. Yargıçların konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi gerekir. Siyasi iktidar bu krizi çözemiyor. Ama, adaletin getireceği çözüme kimse itiraz edemez.''
Yargılamayı durdurarak, dava dosyasının izin için Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar veren Yargıç Avni Mis, duruşmayı erteledi.
AD- 17.Aralık.2008 Çarşamba - 15:02:00