Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk sistemi ile görülen davaların yüzde 87’sinin bir günde çözüme kavuşturulduğunu söyledi.
Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONYSİAD)'ın Porto Bello Otel’de düzenlediği toplantının konuşmacı konuğu Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar oldu.
Türkiye’de arabuluculuk kanununun çok geç çıktığını anlatan Hakan Öztatar, "Arabuluculuk kanununun ABD’de 46 yıl önce başladığını, İngiltere’de 1980, Avrupa kıtasında 1990 yıllarında, Türkiye’de ise kanunun 14 Kasım 2014 tarihinde çıktığını" belirtti.
Dünyada 160 ülkede arabuluculuk kanununun bulunduğunu hatırlatan Aztatar, "Türkiye 161’inci ülke oldu. Bu kanunun amacı, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir. Biz bu konuda çok geç kaldık. Daha önce hukuki uyuşmazlıklarda mahkemeye gitme zorunluluğu vardı. Bu hem para hem de zaman kaybına neden oluyordu. Arabuluculuk mahkemeye gitmeden, hakimin karşısına çıkmadan sorunu çözme imkanı yaratıyor. Artık sorunun çözümünde alternatif bir yol var’’ dedi.
Mahkemelerin herkesi mutlu etmediğinin altını çizen Öztatar, "Hukuki ihtilaflarda mahkeme hukuki olarak sorunu çözüyor. Ancak bu karar herkesi mutlu etmiyor. Arabuluculuk sisteminde iki tarafta kazan kazan süreci ile mutlu ayrılıyor. Arabuluculukta kişiler kendileri karar veriyor. Arabuluculuk çok hızlı bir süreçtir. Türkiye’de 2 bini iş olmak üzere 2 bin 500 hukuki sorun arabuluculuk vasıtasıyla çözüldü. İş davalarında başarı oranı yüzde 99, tüm davalarda başarı oranı yüzde 96 oldu’’ diye konuştu.
‘YARGILAMA SÜRELERİ ÇOK UZUN’
Türkiye’de yargılamaların uzun sürdüğüne dikkat çeken Hakan Öztatar, şunları söyledi: "Türkiye’de bir davanın çözülmesi durumuna göre 200 ile 400 gün arasıdır. Halbuki hukuki sorun arabuluculuk yöntemi ile bir gün ile bir hafta arasında çözülebilmektedir. Arabuluculukta alınan kararlar gizlidir. Bu kararları ifşa edenler hakkında 6 aya kadar hapis cezası öngörülür. Arabuluculukta yargılama yok. Keşif yapma, temyiz yok. Arabuluculuk ile çözülen sorun hakkında tekrar dava açılamaz. Arabuluculukta konuşulanlar, alınan kararlar orada kalır. Daha sonra bunlar kullanılamaz. Gizliliği ihlal eden taraf ceza alır. Arabuluculuk sistemi şu anda zorunlu değil ancak bir ay sonra zorunlu hale gelecek. İş hukukunda çalışanlar ve işveren bundan sonra önce arabulucuya gidecek. Sorun çözülemezse mahkemeye gidebilecek.’’
İşçi ve işveren arasındaki 400 bin dosyanın eritilmesi amacıyla bir kanun hazırlandığına işaret eden Öztatar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mahkemelerin elinde bulunan 400 bin işçi ve işveren davası öncelikle arabulucuya gönderilecek. Eğer bu dava arabulucu tarafından 3 ay süre içinde çözülemezse davaya tekrar mahkeme bakacak. Arabuluculuk sistemi ile hukuki sorunların yüzde 96’sı kısa sürede çözülüyor. Ticari uyuşmazlık konusunda da İstanbul uluslararası bir merkez haline gelecek. Uluslararası sorunlar İstanbul’da kurulacak arabuluculuk merkezinde çözülecek. Arabuluculuk sisteminin en önemli alanı ticari şirketlerdir. Birçok uluslararası şirket uluslararası sorununu arabuluculuk sistemi ile çözmektedir.’’
Antalya Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Hayrullah Demir, Antalya’da derneği açtıklarını, yeni açılan derneğin 30’a yakın üyesi bulunduğunu ifade etti.
KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu da yaptığı konuşmada, 23 Nisan tarihinin, Türk milletinin kendi geleceğini belirlediği, egemenliğin millet iradesine bırakıldığı ve Türk milletinin bağımsızlığını tüm dünyaya haykırdığı gün olduğunu söyledi. Terzioğlu, 23 Nisan tarihinin Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu sözlerine ekledi.