Yazılı bir açıklama yapan Adalet Bakanlığı, “Habere konu edilen soruşturmayı yürüten savcılar ile soruşturma sürecindeki tutuklama ve tahliye gibi kararları veren tüm hakimler halen Mersin Adliyesi’ndeki görevleri başındadır” dedi.
Adalet Bakanlığı, bir gazetede yer alan “Bakanlar Dinlemeye Takıldı” başlıklı haberle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturmaya, Adalet Bakanlığı tarafından müdahalede bulunulduğu, soruşturma kapsamında şüphelilerin sevk edildikleri mahkemenin değiştirildiği ve atama kararnamesine müdahale girişiminde bulunulduğu yönünde gerçek dışı iddialara yer verildiği belirtildi.
Adalet Bakanlığı’nın ve Adalet Bakanı’nın yürüyen soruşturmalara müdahale etme, mahkemeleri değiştirme gibi bir yetkisi bulunmadığı belirtilen açıklamada, habere konu edilen savcılar ve hakimlerin halen Mersin Adliyesi’ndeki görevlerine devam ettikleri bildirildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Görev, yetki ve sorumlulukları yasalarla belli olan Bakanlığımız ve Adalet Bakanını’nın, yürüyen soruşturmalara müdahalede bulunma, bu çerçevede, haberde ileri sürüldüğü gibi şüphelilerin sevk edildikleri ve sorguyu yapacak olan mahkemeyi değiştirme yetkisi bulunmadığı gibi buna fiilen imkan da bulunmamaktadır. Nöbet hizmetlerinin düzenlemesi, sorgu işlemleriyle ilgili nöbetçi mahkeme ve hakimlerin belirlenmesi adalet komisyonlarının yetkisindedir. Nöbet çizelgelerinin komisyonlar tarafından önceden ve dönemsel olarak hazırlandığı da bilinmektedir.Diğer taraftan soruşturmayla bağlantılı olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun devreye sokularak Mersin ve Afyon Adliyelerinde kapsamlı bir değişiklik yapılması isteğinin, başka adliyelerdeki değişiklik arzusu sebebiyle gerçekleştirilemediği iddiası da temelsiz ve tutarsızdır.
Kurul 1. Dairesi’nin takdirinde bulunan atama işlemlerince Bakanlığımızın müdahalesi söz konusu değildir. Adalet Bakanı’nın sözü edilen dairenin toplantılarına katılma, kararlarına karşı itiraz etme hak ve yetkisi de bulunmamaktadır. Habere konu edilen ilgili kararname döneminde, içinde Mersin Adliyesi’nden hakim ve savcıların da bulunduğu yaklaşık 2 bin yargı mensubu, HSYK 1. Dairesi tarafından önceki tarihlerde ilan edilen ilkeler doğrultusunda yeni görev yerlerine atanmıştır. Ayrıca habere konu edilen soruşturmayı yürüten savcılar ile soruşturma sürecindeki tutuklama ve tahliye gibi kararları veren tüm hakimler halen Mersin Adliyesi’ndeki görevleri başındadır. Habere konu edilen ve tümüyle hayal mahsulü olan iddia ve değerlendirmeler, medyanın kamuoyunu doğru bilgilendirme yükümlülüğüyle bağdaştırılamamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”