ABD yönetimi, kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri öncesinde ABD kamuoyunu yönlendirmeye çalışmak ile suçladığı Rusya bağlantılı kişi ve kuruluşlar hakkında yaptırım kararı alındığını duyurdu.

ABD’den Rusya bağlantılı kişi ve kuruluşlara "seçimlere müdahale" yaptırımı

ABD yönetimi, kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri öncesinde ABD kamuoyunu yönlendirmeye çalışmak ile suçladığı Rusya bağlantılı kişi ve kuruluşlar hakkında yaptırım uyguladı. Yaptırımlar, ABD Adalet, Dışişleri ve Hazine bakanlıkları tarafından açıklandı. Yaptırımlar çerçevesinde Rus medya ağı Russia Today (RT) çalışanları Konstantin Kalashnikov ve Elena Afanasyeva aleyhinde kara para aklama ve Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası’nı (FARA) ihlal etmeyi planlama suçlamasıyla iddianame hazırlandı.
ABD’deki seçimlere yönelik tehditleri değerlendiren Başsavcı Merrick Garland, “Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası, yaklaşık bir asır önce yabancı bir güç, siyasi aktivitede bulunduğunda veya kamuoyundaki tartışmaları yönlendirmeye çalıştığında Amerikan halkının bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla çıkarıldı. Yabancı bir güç, ülkemizdeki fikir alışverişi özgürlüğünü kendi propagandasını yaymak amacıyla istismar etmeye çalıştığında, ABD halkının bunu bilmeye hakkı vardır” dedi.
Garland, sanıklar Konstantin Kalashnikov ve Elena Afanasyeva’yı Rus hükümeti yanlısı içeriklerin yayınlanması ve dağıtımı amacıyla Tennessee merkezli bir şirkete finansman sağlamak için 10 milyon dolarlık bir planı uygulamaya sokmakla suçladı. İddiaya göre söz konusu şirket, bu şekildeki içeriklerin paylaşımı için ABD’deki sosyal medya fenomenleri ile irtibat kurdu. İddianamede, Kalashnikov’un kendisini RT’nin “Dijital Medya Projeleri Departmanı Başkan Yardımcısı” olarak, Afanasyeva’nın ise kendisini sosyal medyada “RT’de yapımcı” olarak tanıttığı ifade edildi.
Garland, şirketin sosyal medya fenomenleri veya fenomenlerin milyonlarca takipçisine RT ve Rus hükümetiyle olan bağlarına ilişkin bilgi vermediğini vurguladı. Garland açıklamasında, “Bunun yerine sanıklar ve şirket, şirketin özel bir yatırımcı tarafından desteklendiğini iddia etti” dedi.
İddianameye göre şirket, ABD’de göçmenlik, enflasyon, iç ve dış politikaya ilişkin çeşitli mesele ve gelişmelere ilişkin yorumlar içeren yüzlerce video yayınladı.
Garland, “Adalet Bakanlığı’nın mesajı net: Otoriter rejimlerin demokratik yönetim sistemimizi istismar etme teşebbüslerine tahammülümüz yok. Rusya, İran, Çin veya diğer herhangi bir yabancı kötü niyetli aktörün seçimlere müdahale etme ve üyelerimizi zayıflatma girişimlerine karşı aralıksız ve agresif bir şekilde karşı koyacak ve bu girişimleri bertaraf edeceğiz” dedi.
Garland’ın açıklamasından önce ABD Hazine Bakanlığı ise Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC), “Moskova’nın 2024 ABD Başkanlık Seçimlerini hedef alan kötü niyetli çabalarına karşı ABD hükümetinin koordine edilmiş yanıtının bir parçası olarak”, 10 kişi ve iki kurumun listeye alındığını açıkladı.
Hazine Bakanlığı, yaptırım açıklamasında Rus medya ağı RT’nin ABD kamuoyunu yönlendirmeye yönelik içeriklerde kendi ve Rus hükümetinin katılımını gizlemek amacıyla paravan bir şirket kullandığını ifade etti. Hazine Bakanlığı ayrıca, Rusya yanlısı popüler hacker grubu RaHDIt aleyhinde de yaptırım kararı alındığını duyurdu. Bakanlık, açıklamasında bu grubun muvazzaf ve eski Rus istihbarat görevlileri tarafından yönetildiği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, ise Kremlin destekli medya kuruluşları adına hareket ettiği belirlenen kişilere yönelik yeni bir vize kısıtlama politikası uygulanacağını duyurdu. Üst düzey bir dışişleri bakanlığı yetkilisi de ABD’de faaliyet gösteren altı adet RT iştirakini “yabancı misyon” olarak tanımladıklarını ve ABD seçimlerine müdahale etmeye yönelik girişimlerle ilgili bilgi sağlayanlara “10 milyon dolara kadar ödül” teklif ettiklerini duyurdu.

“Sayın Putin’in bu faaliyetlere müdahil olduğuna inanıyoruz”
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, üst düzey Rus yetkililerin RT’nin faaliyetlerinden haberdar olup olmadığına ilişkin bir soruya cevabında, ABD’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in durumun farkında olduğuna inandığı yorumunda bulundu. Kirby, “Sayın Putin’in bu faaliyetlere müdahil olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
Yaptırımlar çerçevesinde listeye alınan kişi ve kurumların ABD içerisinde veya Amerikan vatandaşlarının kontrolünde bulunan varlıkları bloke edilecek.
OGÜNhaber