Basit bir eylem gibi görünen fakat çok önemli bir konu olan uyku, sağlıklı bir hayatın anahtarı olarak gösteriliyor.

Uykunun saati ve kalitesi

İyi bir uyku gün içerisinde insanın tüm yaşam kalitesini artırabilirken, kötü bir uyku ise gün içerisinde kişinin gündelik işlerini alt üst edebilir. Hatta uyku eksikliği; yorgunluk, depresyon, hormonal bozukluklar, kalp damar hastalıkları, görüş bozukluğu, diyabet, konsantrasyon eksikliği gibi sorunları doğurabilirken, aynı zamanda günlük verimliliğe de etki eder ve erken yaşlanmaya sebep olur.

Peki uyku yaşam kalitemiz ve sağlığımız açısından bu kadar önemli iken günde kaç saat uyumamız gerekir? Bu soru için bir sürü araştırma yapılmış fakat net bir sonuca ulaşılamamıştır. Çünkü bireyin günde kaç saat uyuyacağı bireysel hayat tarzına bağlıdır. Yani kişinin yaşı, sağlık durumu, çalışma durumu, gün içerisinde tükettikleri, yaşam şartları uyku düzenine doğrudan etki eder. Her yaşın uykusu farklıdır.

Yeni doğan bir bebeğin (0-3 ay) her gün 14 ila 17 saat uyuması gerekir. Fakat 11-13 saat arası da yeterlidir. Uzmanlar aynı zamanda yeni doğan bebeklerin 19 saatten fazla uyumamalarını tavsiye ediyor.

Bebeklerin (4-11ay) günde 12-15 saat arasında uyuması gerekiyor. Bu yaş aralığındaki bebekler asla 18 saatten fazla uyumamalı.

Yürümeye yeni başlayan çocukların (1-2 yaş) günlük ideal uyku saati 11-14 saat. 9-16 saat arası da kabul edilebilir.

Uzmanlar okul öncesi dönem (3-5 yaş) için 10-13 saat aralığını öneriyor. 8 saatten az, 14 saatten fazla uyku ise sağlıklı görülmüyor.

Ergenlik dönemi (14-17 yaş) için günlük ortalama uyku süresi 8 ila 10 saat arası. Bu yaş aralığındaki bireylerin 7 saatten az, 11 saatten fazla uyumamaları gerekiyor.

Genç yetişkinlere ( 18-25 yaş ) 7-9 saat uyku yeterli olurken, bu süresinin 6 saatten az 11 saatten fazla olmaması gerekiyor.

Yetişkinler (24-64 yaş) için de 7-9 saatin yeterli olacağı belirtiliyor.

Uyku kalitesini geliştirmek için neler yapabiliriz? Uzmanların bu konudaki tavsiyeleri hafta sonları dahil uyku düzenine bağlı kalmak, her gün egzersiz yapmak, alkol ve kafein içeren maddelerden yani uyku kaçıran şeylerden sakınmak, yatmadan önce çok yememek, yattığınız odadaki ses ve ışık seviyesi minimum seviyeye indirmek, yatağa gitmeden elektronik aletler kapatmak, rahatlatıcı bir ritüel geliştirmek ve kaliteli bir yatak edinmeniz yönünde.

İleri yaş grubu (65 yaş ve üstü) için ise sağlıklı görülen uyku süresi 7-8 saattir. Bu sürenin 5 saatten az olmaması 9 saati de geçmemesi tavsiye ediliyor.
OGÜNhaber