Hareketsiz yaşam, düzensiz ve sağlıksız beslenme, spor yapmama, duygusal boşluk, hormonal sorunlar veya sindirim sistemi bozukları,hemen hepsi aslında sürekli açlık hissetmenizin ana sebebi olabilir.

Sürekli açlık hissi nedenleri

Stres, hızlı tempolu modern yaşam, her alanda rekabet, ilişki sorunları, maddi sorunlar strese yol açabilir. Aşırı stres de aşırı yemeye yol açabilir. Aileniz ve arkadaşlarınızla daha çok vakit geçirmeye çalışın. Hobiler edinin, spor aktivitelerine katılın, yoga ve meditasyon yapmayı deneyin, film izleyin. Bu uğraşlar sizi stresli ortamınızdan uzaklaştırıp aşırı yemenizi önleyecektir.

Can Sıkıntısı aşırı yemek yemenin sık rastlanan bir sebebidir. Bazen insanlar yapacak bir şey bulamayıp can sıkıntısından yemek yerler. Kendinizi müzik dinlemek, dans etmek, yeni bir yabancı dil öğrenmek ya da bir müzik aleti çalmak, kitap okumak, bisiklete binmek gibi heyecan verici ve eğlenceli şeylerle meşgul etmeye çalışın. Boş zamanlarınızı aileniz ve arkadaşlarınızla geçirmek, komşularınıza, yetimhanelerdeki ve hastanedeki çocuklara, yaşlılara yardım etmek size çok büyük tatmin duygusu yaşatacaktır. Can sıkıntısı aşırı yemeye neden olduğundan erken emeklilik hakkında düşüncesi olanlar, bu problemleri yaşamamak için emekli olduktan sonra yapmak istediklerini önceden planlamalıdır.

Daha fazla protein ihtiyacı,Bu his aslında beyin, mide, bağırsaklar ve kalbinizin karmaşık bir etkileşimidir. Bu karmaşık etkileşimi sadece makarna, cips yiyip midenizi doldurarak durdurmanız mümkün olmayabilir. Yediklerinizin kan şekerinizi aniden fırlatıp, uzun süre yüksek seviyede kalmasına sebebp olacak etkisinin de olmaması gerekir. Bunu yapabilmenin, uzun süre gerçekten tok kalabilmenin en büyük sırrı da proteinlerde yatmaktadır. Tüm gece kendini yenilemek için çalışmaya devam eden vücudunuzu sabah doğru gıdalarla beslemeli, gün içerisinde uzun süre tok kalmanızı sağlayacak gıdaları kahvaltınıza dahil etmelisiniz. Tüm bunların en önemli karşılığı proteinlerdir. Ucuz ve ulaşması en kolay protein de kuşkusuz yumurtadır. Yumurta dışında karabuğday, mercimek gibi besinler de içerdikleri yüksek protein miktarlarıyla öne çıkarlar.

Bazı ilaçlar iştahınızı uyarabilir. Örneğin oral kortikosteroidler her zaman aç hissetmenize neden olur. Doktorunuza danışın ve yaşam tarzınız ve rutin kullandığınız ilaçlar hakkında onu bilgilendirin. Doktorunuz aşırı açlıktan sorumlu ilacınızı değiştirebilir.

Hastalıklar,her zaman aç hissetme tanı konulmamış veya kötü kontrollü diyabet, bipolar hastalık, esrar zehirlenmesi, düşük kan şekeri, Graves hastalığı, tenya gibi hastalıklar durumunda görülebilir. Aşırı açlık yaşıyorsanız bir doktora başvurarak altta yatan bir hastalığınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Altta yatan hastalığın kesin nedenini bilmek tedavinin planlanmasına yardımcı olur. Erken tanı, hızlı iyileşmeyi teşvik etmektedir.

Çok hızlı yemek yemek açlık hissini arttırır çok hızlı tüketmek ve yeteri kadar çiğnememek de açlık hissinin kısa sürede tekrar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Sindirim ağızda başlar ve gıdaları ne kadar fazla sindirirsiniz o kadar fazla vitamin ve minerallerinden yararlanırsınız Size tavsiyemiz olabildiğince çok çiğneyerek yavaş yavaş tüketmektir. Bu sayede daha yemeğiniz bitmeden yarısında kendinizi yavaş yavaş çok hissetmeye başlayacaksınız. Uzmanlara Göre Tokluk Hissi 20 Dakika İçerisinde Gerçekleşiyor. Yani yeni bir tabak daha istemeden önce yemeğe başlamanızın üstünden 20 dakika geçip geçmediğini kontrol edin.

Yeterince Sıvı Tüketmemek İle Alakalı gün içinde yeteri kadar sıvı tüketmemek yine açlık hissi yaşamanıza sebep olabilmektedir. Su tüketimi Açlık hissinin önüne geçen ve tok tutucu özelliği olan bir sıvıdır. Vücut kendini susuz hissettiği zaman bu hissi bastırmak için açlık hissi veriyor olabilir. Günde en az 3 litre su içmeniz gereklidir.

Hormonal dengesizlik bir bireyin yeme alışkanlıkları beyinde doğal olarak oluşan bir kimyasal olan serotoninden etkilenmektedir. Leptin ve ghrelin gibi hormonlar gıda alımını düzenler. Vücuttaki aşırı yağ bu hormon dengesini etkileyebilir. Hormonal dengeyi koruyabilmek için 2-3 büyük öğün yerine 5-6 küçük öğün yemelisiniz. Düzenli egzersiz yapmak hormonal dengenin korunmasını ve yağların yakılmasını sağlar. Ara öğünler iştahınızı bastırmanıza yardımcı olur.

Sigara ve alkolü bırakma kötü alışkanlıklardan kurtulmak için bir süre biraz fazla yemek yemek hoş görülebilir. Çünkü yoksunluk hissi ile mücadele ederken yerini abur cuburla doldurmak istemek anlaşılabilir bir durum. Ancak nerede duracağınızı bildiğiniz sürece! Diğer yandan özellikle yemeklerden önce tükettiğiniz alkol tok olmanıza rağmen açlık hissetmenize sebep olabilir.

Sürekli çok düşük kalorili diyetler, kilo vermek için elbette tükettiğimiz yağ, karbonhidrat miktarlarına dikkat edeceğiz. Ancak bu demek değildir ki bunlardan hiç tüketmeyeceğiz. Yani sürekli çok düşük yağ oranına sahip, çok düşük kalorili bir diyet yapıyorsanız sürekli aç hissetmekle kalmaz aslında kilo almaya bile başlayabilirsiniz. Doğru yağların tüketilmesi kilo vermenin ve elbette sağlıklı beslenme düzeninin olmazsa olmazı. Çünkü yağ, gıdaların uzun süre midede kalarak midenin boşalmasını geciktiriyor ve tokluk hissi veriyor. Bunun için tükettiğiniz doymuş yağ oranını azaltmanız, doymamış yağ oranını arttırmanız gereklidir. Yani omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık, zeytinyağı, badem, ceviz gibi besinlere yönelmeniz gerekiyor.

OGÜNhaber