Nesli tükenen hayvanlar önemsememezlik edemeyecek kadar çok. Doğal afetler, iklim ya da yerküre değişimleri gibi birçok sebepten ötürü çok sayıda canlı türünün nesli tükenmiştir. Ancak insan faktöründen dolayı doğal dengenin bozulmasıyla birlikte birçok canlı türünün insanoğlu yüzünden nesli tükenmiştir.

Nesli tükenen hayvanlar

Dinazorlar. Yeryüzünde yaşamış bütün türlerinin nesi 65 milyon yıl önce tükenmiştir. Yok olmalarına dair bir çok iddia vardır. En sağlam iddia ise göktaşı çarpması sonucu yok olduklarıdır.

Ayı köpekleri. 50 milyon yıl önce ortaya çıkmış canlılardır. Bu türün vücudu ayı, kafaları ise köpek şeklindeydi. 300 kg ağırlığına kadar ulaşabilen bu canlıların boyları ise 3 metre kadardı. Çene yapısına bakıldığında kemikleri bile dişleriyle parçalayabildiği anlaşılmaktaydı. 15 milyon yıl önce nesilleri tükenmiştir.

Hazar kaplanı. Türkiye'de Siirt, Şırnak, Hakkari ve Irak sınırındaki dağlarda yaşamış bir canlı türüdür. Sonuncusu 1970 yılında Şırnak Uludere'de öldürülmüştür.

Dodo. 17.yüzyılın yarısında nesli tükenmiştir. Güvercin familyasından olan bu hayvan türü, canlılarla mükemmel uyum içerisindeydi. Ancak insanoğlu onları keşfedince pekte aklı başında olmayan canlı türünü avlayarak neslini tüketmiştir.

İrlanda geyiği. Şimdiye kadar varolmuş en büyük geyik türüdür. İlk belirtilerine 400.000 yıl önce rastlanmaktadır. M.Ö. 5000'li yıllarda nesilleri tükenmiştir.

Kılıç dişli kaplan. Amerika kıtasında koloniler halinde yaşamışlardır. İsmini aldığı dişleri avlarını öldürmek için kullanmaktaydı. Yaklaşık olarak 10.000 yıl öncesinde nesli tükenmiştir. Günümüzde ise Buz Devri filmi serisiyle kendilerini yakından tanıma fırsatı bulduk.

Mamut. Son buzul çağlarında yaşamış bir canlı türüdür. 4,5 metre boy ve 8 ton ağırlığına sahipti. M.Ö. 1700'lü yıllarda soylar tükenmiştir.

Moa. Yeni Zellanda kıyılarında yaşamış olan bu canlı türü 7 milyon yıl önce ortaya çıkmıştır. Uçamayan bir kuş türüdür. 3 metreye varan boyları ve çok güçlü bir bacak yapısına sahiplerdir. 17.yy soyları tamamen tükenmiştir.

Tasmanya kaplanı. Avusturalya'da yaşamış büyük etçil bir keselidir. 20. yy. da soyları tamamen tükenmiştir.

Anadolu leoparı. Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşamış olan bir leopar türüdür. Sonuncusu ise 2013 yılında Diyarbakır'da öldürülmüştür.
OGÜNhaber