Kolesterol yüksekliği günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında yer alır.

Kolestrol düşmanı 10 besin

Kolesterol, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında başı çeken kalp rahatsızlıkları için hazırlayıcı faktörlerin de başında gelir. Kolesterol yüksekliği ve ilaç kullanımı ile ilgili tartışmalar her geçen gün alevlenirken, bu tartışmaların etkisiyle kalp rahatsızlığı olan bazı kişilerde ilaç kullanımına karşı direnç oluşur. Tanısı konulmuş kalp damar hastalığı, şeker ve doğuştan gelen kolesterol yüksekliğini bir tarafa koyarsak, yüksek kolesterol ile mücadelede ilk seçenek diyet ve yaşam şekli değişikliğidir. Kolesterol düşürücü yaşam şekli önerilerini uygulayan kişilerin 2 ay sonrasında kontrol olmaları ise faydalı olur. Kişilerin kesinlikle kolesterol ilaçlarını doktorlarının onayı olmadan kesmemeleri gerekir. İlacın yanı sıra kolesterolü düşürmede bazı besinler de katkı sağlar. İşte kolesterol düşmanı 10 besin...

Keten tohumu faydalı ama dikkat! Keten tohumu kolesterol tedavisinde en sık kullanılan bitkilerden biri. Lif açısından zengin ve antioksidan özelliğe sahip. İki ay boyunca günlük 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu tüketimi kolesterol değerlerinde düşüş sağlar. Ayrıca kilo verme ve bağırsak hareketlerinin düzene girmesine de katkısı var. Ancak tedavi amaçlı keten tohumu kullanımı ile ilgili önerilen süre 2-3 ay arası. Ayrıca östrojen benzeri etki gösterebildiğinden özellikle meme ve yumurtalık kanserinde ve hamilelikte tüketimi önerilmez.

Günde 2-3 fincan alıç çayı Tam bir kalp damar dostu olan alıç, C vitamini açısından da zengin bir bitki. Özellikle kötü kolesterol düzeyinde 2 aylık bir tedavi sonrası düşme sağlayabilir. Antioksidan özelliği olan bu bitkinin ekstresinden günlük minimal 150 mg tüketilmesi önerilir. Günlük 2-3 fincan alıç çayı, kolesterol seviyesini düşürmede katkı sağlar.

Yulaf ve arpaya yer açın Lif açısından yoğun olan yulaf ve arpadan günlük 30-40 gr tüketmek hem kolesterolü düşürür hem de bağırsak tembelliğine engel olur.

Adaçayını dozunda tüketin Mide ve bağırsak dostu adaçayı aynı zamanda kolesterol düşürücü etki de gösterir. Antioksidan etkisi olan ve vücudu sakinleştiren bu çaydan günlük 2 fincan içmek yeterli. Ekstre olarak da piyasada bulanan bazı adaçayı türlerinin yüksek miktarda kullanılmasının ise karaciğerde yan etki oluşturabileceği unutulmamalı.

Bir su bardağı kefir Kefirin vücuda bir çok yararlı etkisi bulunur. Kemikleri güçlendirip, vücudu hastalıklara karşı korumanın yanında düzenli tüketildiğinde kolesterol değerlerinde düşüş sağlar. Günlük önerilen tüketim miktarı ise bir su bardağı.

Üzüm çekirdeği ile tanışın Yaşlanmayı geciktiren ve antioksidan özelliği olan üzüm çekirdeği ile kolesterol düzeyini düşürmek mümkün. Günlük önerilen miktar 150-300 mg olsa da doğal yoldan tüketim yapmak isteyenlerin de günlük bir avuç çekirdekli kuru üzüm ya da bir porsiyon çekirdekli taze üzüm tüketmesi yeterli.

1-2 çay kaşığı kişniş Aşotu olarak bilinen ve et yemeklerini tatlandıran bu baharattan günlük 1-2 çay kaşığı kullanılması ile kolesterol seviyelerinde azalma olur. Kişniş otunun bilinen yan tesiri ise tansiyon düşürücü özelliği nedeniyle fazla tüketilmesi halinde baş dönmesi ve unutkanlığa neden olması.

Haftada iki gün balık tüketin Kolesterol düşürücü etkisi en çok bilinen besinlerden biri balık yağı. Günlük 500-1000 mg tüketilmesi ile kolesterol değerlerini dengeler. Doğal besinlerle Omega-3 tercih edeceklerin haftada 2 gün balık tüketmesi yeterli. Omega-3’ten en zengin balıklar ise somon ve ton balığı.

Günde 5-7 gr. bitter çikolata Çikolata yiyerek de kolesterolü düşürebileceğinizi biliyor muydunuz? Ancak dikkat etmeniz gereken 2 nokta var: Birincisi çikolatanın bitter olması ve tercihen kakao oranının yüzde 70’in üzerinde olması ikincisiyse, günlük 5-7 gram tüketilmesi.

Adaçayını dozunda tüketin Mide ve bağırsak dostu adaçayı aynı zamanda kolesterol düşürücü etki de gösterir. Antioksidan etkisi olan ve vücudu sakinleştiren bu çaydan günlük 2 fincan içmek yeterli. Ekstre olarak da piyasada bulanan bazı adaçayı türlerinin yüksek miktarda kullanılmasının ise karaciğerde yan etki oluşturabileceği unutulmamalı.
OGÜNhaber