Leyleklerin Dicle Vadisi'ni özellikle tercih ettiğini anlatan Kılıç, "Leyleklerin de kendilerine göre bir kültürü var. Burayı tercih etmelerinin nedeni atalarından böyle öğrenmeleridir. Leylekler mutlaka Dicle Vadisi'ne gelirler. Kimileri konaklar ve göçe devam eder kimileri ise buraları üreme alanları olarak kullanmaktadır." dedi.
Bölge halkının leyleklere karşı ayrı bir ilgisi olduğunu dile getiren Kılıç, vatandaşların leyleklerin bulundukları yerlerde dikkatli davrandıklarını ve rahatsız olmamaları için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.
Vatandaşların duyarlılığı ve ilgisi nedeniyle leylek türlerinin bugüne kadar yaşadığını anlatan Kılıç, bu türün yaşaması için daha fazla dikkatli olunması çağrısında bulundu.
"Leylekler geldiği zaman bizim köye neşe geliyor"
Ayveri Mahallesi sakinlerinden Hikmet Akyüz de leyleklerin yaklaşık 20 yıldır mahalleye gelip yuvalarına yerleştiğini söyledi.
Çocukların da leylekleri ilgiyle izlediğini anlatan Akyüz, "Bahar ayı geldiği zaman leyleklere yuva yapıyoruz. Bir köylümüz onlarla çok fazla ilgileniyor, yaklaşık 5 kule dikmiş leylekler için. Leylekleri çok seviyoruz. Leylekler geldiği zaman neşeleniyoruz. 5-6 leylek geliyor sonra göç mevsiminde dere boyunca toplanıp göçüyorlar." ifadelerini kullandı.
Yılmaz Akyüz ise leylekleri çok sevdiklerini anlatarak, onlar için hazır olan yuvalara ek olarak yuva yaptıklarını aktardı.
Akyüz, "Leylekler geldiği zaman bizim köye neşe geliyor. Burayı sevdikleri için her sene buraya geliyorlar. 5-10 yıl sonra burası leylek cenneti olabilir." diye konuştu.
4 yaşındaki Sultan Arslan da leyleklerin yavrularına yemek vermesini izlediğini, onları çok sevdiğini aktardı.