Kış meyvelerinden ayva, içerdiği çok sayıda mineral ile türlü derde derman oluyor. İşte sarı mucizenin faydaları...

Ayva balla karıştırılıp tüketildiğinde bakın ne oluyor

Ayva A, C ve B grubu vitaminleri (folat) ile kalsiyum, demir, fosfor, bakır, potasyum, selenyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller içerir. Yağdan fakir, liften zengin bir meyvedir.

Mide ve bağırsak sağlığına iyi gelen ayva, çok güçlü antioksidanlar olan polifenolik bileşikler içerir. Bu bileşikler serbest radikallerle savaşarak yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Çin’de özellikle ayva kabuğu ülser tedavisinde, ıslatılmış ve haşlanmış ayva tohumlarından oluşan jöle de göz problemlerini rahatlatmak, mukoza zarı iltihapları ve hatta boğaz ağrılarını tedavi etmek amacıyla kullanılır.

Peptik ülser için kullanılır, ayva balla karıştırılıp tüketildiğinde kolit, diyare, bağırsak enfeksiyonları ve kabızlık için idealdir.

Bazı çalışmalar ayvanın içerdiği güçlü antioksidanlar ile kötü kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olduğunu ve ayva suyunun stresle mücadelede etkili olduğunu ispatlıyor.

Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre ayva kabuğundaki antiviral maddeler, Hepatit A, B ve C’ye neden olan organizmaların büyümesini engelliyor.

Ayvadaki vitamin ve minerallerin karaciğer fonksiyonlarını uyardığı ve pankreas yetersizliği tedavisinde yardımcı rol oynadığı da iddia edilenler arasında.

Ayva, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu bir meyve.

Aynı zamanda anemi, karaciğer hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar, göz hastalığı, astım ve diğer solunum yolu hastalıkları ve antiallerjik özellikleri ile sistitle mücadelede yardımcı.

İdeal oranda potasyum içermesi ile kan basıncını düşürmede etkili olan ayva, yüksek lif içeriğinden dolayı kilo vermeyi de kolaylaştırıyor.

100 gram taze ayva 57 kaloridir. İdrar söktürücü bir özelliği olduğundan vücutta sıvı birikimini de ortadan kaldırır.

Ayvadan reçel, jöle, sos, puding, şurup ve kek yapılabilir. Ancak pişirmeden önce ayva çekirdeklerinin mutlaka çıkarılması gerekiyor.

Elma, kayısı ve benzer meyvelerde olduğu gibi çekirdekler amigdalin içeriyor, bu bileşik midede hidrojen siyanite dönüşür. Fazla miktarda alınması siyanit zehirlenmesine neden olabiliyor.

Ayva bulantı ve kusmayı da engelliyor.

Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre ayva kabuğundaki antiviral maddeler, Hepatit A, B ve C’ye neden olan organizmaların büyümesini engelliyor.
OGÜNhaber