İSTANBUL / AA - Prof. Dr. Cansız, İstanbul Üniversitesi Kök Hücre Kulübü'nce (İÜKÖK) üniversitenin Cemil Birsel Konferans Salonunda düzenlenen "4. Kök Hücre ve Uygulama Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, kök hücrenin bölünebilen, kendisini yenileyebilen, değişik organ ve dokulara dönüşebilen, dokuyu veya organı tamir edebilen ve oluşmuş sistemi ayakta tutabilme özelliğine sahip bir hücre olduğunu söyledi.
Kök hücrenin cilt gençleştirmeden yara ve yanık tedavilerine, kanserden menisküse kadar oldukça geniş bir yelpazede kullanıldığına dikkati çeken Cansız, ayrıca kalp hastalıklarından diyabete, buerger hastalığından parkinsona, hatta omurilik felçlerine kadar henüz tedavisi bulunamayan birçok hastalık için devrim yaratarak büyük buluşlara gebe bir hazine olduğuna işaret etti.
Cansız, "Kök hücrenin hasarlı organın neresine, ne zaman, ne kadar ve hangi aralıklarla verilmesi gerektiği, kök hücre ayrıştırılırken kullanılan maddelerin vücuda nasıl etki yapacağı, hücrenin gereğinden fazla çoğalması durumunda ne olacağı ve gerektiğinde bunun nasıl önüne geçilebileceği gibi pek çok soru cevap bekliyor." şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Cansız, kök hücrenin bilim adamlarını, sağlık yöneticilerini ve hastaları heyecanlandıran bir umut olduğunun altını çizdi.
Kök hücreler vücudun yapı taşları
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alp Can ise "Mezenkimal Stroma Hücrelerini Nasıl ve Ne Süreyle Taşıyabiliriz/Depolayabiliriz" başlığını ele aldığı konuşmasında, kök hücrelerin vücudu oluşturan yapı taşları olduğunu belirtti.