Mustafa Kemal Paşa’ya bu büyük başarısından dolayı Gazi unvanı ile askeri rütbelerin en büyüğü olan Mareşal rütbesini verdi.

Tarihte bugün

Mustafa Kemal Paşa, Başkumandan seçildiği 5 Ağustos 1921 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “…Düşmanı yüzde yüz yeneceğimize olan inanç ve güvenimi yüksek kurulunuza, millet ve dünyaya karşı ilan ederim” demiş, ve sözünü yerine getirerek düşmanı Sakarya’da yenilgiye uğratmıştır.

Sakarya Zaferi ile Yunan ordusunun saldırı gücü kırılmış ve Yunanlılar savunma durumuna geçmek zorunda kalmıştır.

Bu zafer sayesinde milletin, orduya ve Kurtuluş Savaşı’nı yönetenlere olan güveni artmış, TBMM Hükümeti, Türk milletinin gerçek temsilcisi olduğunu kanıtlayarak çeşitli ülkelerle antlaşmalar imzalamıştır.

1575 - Padişah III. Murat'ın görevlendirdiği Müneccimbaşı Takiyüddin Efendi'nin öncülüğünde kurulan İstanbul Rasathanesi, açıldı. Rasathane, devrin Şeyhülislamı tarafından 1580'de yıktırıldı. Araştırmacılar, rasathanenin Galatasaray Lisesi civarında kurulduğunu tahmin ediyorlar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi de 19 Eylül 1921 tarihinde yaptığı toplantıda Sakarya Meydan Muharebesi’nin Başkomutanı Mustafa Kemal Paşa’ya bu büyük başarısından dolayı “Gazi” unvanı ile askeri rütbelerin en büyüğü olan “Mareşal” rütbesini verdi.

1893 - Yeni Zelanda Kolonisi, kadınlara oy hakkı tanıyan ilk ulus oldu. Bu atılımın öncüsü, 1866'da kadın hareketini başlatan Kate Sheppard idi.

1941 - II. Dünya Savaşı'nda Alman kuvvetleri Kiev'i işgal etti.

1935 - Almanya'da Yahudilerin kamu sektöründe çalışmasını yasaklandı.

1955 - Arjantin Cumhurbaşkanı Juan Peron, askeri darbeyle devrildi ve Paraguay'a sürüldü.

1951 - Kuzey Atlantik Paktı Konseyi, Türkiye ve Yunanistan'a NATO'ya katılma çağrısı yaptı.

1985 - Meksika'nın başkenti Meksiko'da meydana gelen 8.1 büyüklüğündeki depremde, 10.000 ila 40.000 kişi hayatını kaybetti.

1970 - Türk Hava Yollarının Antalya adlı uçağı Isparta yakınlarında düştü: 154 kişi öldü.

1944 - Finlandiya ile Sovyetler Birliği ateşkes imzaladı.
OGÜNhaber