Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bilinmeyen yönlerini sizler için derledik.

Atatürk'ün bilinmeyen özellikleri

Sportmen bir kişiliği vardı; At binmeyi, bilardoyu ve yüzmeyi hergün ihmal etmezdi.

Esprili ve zeki bir kişiliğe sahipti; Hastalığının başlangıcında kendisini muayene eden Dr. Fissinger günde kaç paket sigara içtiğini sormuş, Atatürk "sekiz" demişti. Doktor bunu günde iki pakete indirmesi gerektiğini söyleyince gülümseyerek cevap vermişti: "Ben zaten iki paket içiyorum. Bundan sonra bunu sizin izninizle yapacağım".

Kan görmeye dayanamazdı: Ömrü cephede geçen bir adam için garip bir özellik fakat cephe dışında kan görmeye dayanamaz, gittiği yerlerde kurban kesilirken gözlerini kapatırdı.

Cumhurbaşkanlığı görevini sevmiyordu; Hayatının çoğunu savaşta geçirmiş bir komutan olarak Cumhurbaşkanlığını sıkıcı buluyor ve sade bir vatandaş gibi yaşamak istediğini sürekli dile getiriyordu.

Hoşgörülüydü; Köylünün birinin gazete kağıdına sardığı tütünü içmeye çalışırken eli yanmış, "Alın bunu kendi içsin" diyerek Atatürk`e küfretmişti. Mahkemeye çıkarılacaktı. Atatürk olayı dinledikten sonra "Onu mahkemeye vereceğinize doğru dürüst sigara içmesini temin edin" dedi.

Kıyafetlerini kendi tasarlardı; Takım elbiselerinin tasarımlarını hep kendisi çizerdi. Lacivert takım giymeyi sevmezdi.

Beyazdan başka renk gömlek giymezdi; Gömleklerinin hepsi beyazdı ve kendisi tasarlayıp Beyoğlunda bir terziye diktirirdi.

En sevdiği kitap; Binlerce kitabı vardı. Ama bunların arasında bir tanesini hayatı boyunca hatta cephede bile başucundan ayırmadı. Reşat Nuri Güntekin´in ünlü "Çalıkuşu" romanını hep yanında taşır, her gün rast gele bir yerinden acar, birkaç sayfa okurdu.

Kraldan çok kralcıları sevmezdi; Bir gece akşam yemeğinde sürekli gereksiz yere kendisine iltifatlar yağdıran Abdülhak Hamit'i kovması kayıtlara geçen bir olaydır.

Kuşları çok severdi; Çankaya Köşkünde beslediği güvercinlerle kendisi ilgilenirdi.
OGÜNhaber