Kişiliğinize göre doğru meslek seçmek çok önemli. Sizi mutlu etmeyecek bir işte çalışmak motivasyonunu düşürecektir. Meslek seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gerekenleri sizler için araştırdık...

Uygun mesleği seçmek için 5 ipucu

Öncelikle doğru meslek, her zaman kişinin hayalini kurduğu meslek değildir. Çünkü, kişiler eğitim hayatları boyunca çoğu zaman doğru yönlendirilmedikleri için pişmanlıkla da sonuçlanan durumlar gözlenebilmektedir. Örneğin, lise eğitimi boyunca avukat olmak isteyen bir genç hedefleri doğrultusunda güzel bir çalışma ile iyi bir fakülte ve istediği bölümü kazanır. Fakat daha sonra derslerin ağırlığı, düşündüğü gibi gitmeyen eğitim hayatı ile birleşince kişi okulu dondurmaya ya da tekrar sınava hazırlanmayı düşünebilir. Tam olarak bu noktada doğru mesleği seçmenin önemini de kavramış olur. Esas önemli olan doğru mesleği seçmenin önemini lise yıllarında kavrayabilmiş olması ve bu doğrultuda her şeyi göze alarak disiplinli bir şekilde çalışmasıdır.

Meslek seçerken, çalışmak zorunda olmasanız bile yapmak isteyeceğiniz bir mesleği düşünmelisiniz. Diyelim ki çok zenginsiniz ve çalışmanız gerekmiyor. Buna rağmen fırsatınız olsa hangi işi yapmak istersiniz? Bu soruya vereceğiniz yanıt sizin için en iyi meslek seçimi olmasa da ne yapmak istediğinize ilişkin fikir verecektir.

Kendinizi tanıyarak işe başlamalısınız. Öncelikle güçlü yönleriniz neler, nasıl bir kişiliğiniz var, nelerden hoşlanırsınız, hangi alanlarda iyisiniz, ilgi alanlarınız, hobileriniz, yetenekleriniz, becerileriniz neler gibi soruları cevaplandırmalısınız. Hangi mesleği seçmeniz gerektiğini bulmak için kendinizi iyi tanımanız gerekmektedir. Böylece hangi işin sizi mutlu edeceğini, hangi işin hoşunuza gideceğini ve hangi işin sizi tatmin edeceğini bilirsiniz.

Öncelikle, eğitim hayatına devam eden kişilerin sık sık rehberlik hizmeti almasında fayda vardır. Rehberlik hizmetleri sağlıklı bir şekilde yapıldığında kişilerin yetenekleri ve hayalleri baz alınarak doğru bir eğitim çizgisi de oluşturulabilir. Bu anlamda psikologların ve pedagoglarında yardımı dokunabilir. Doğru mesleği seçmenin önemlerinden en büyüğü bir ömür boyunca aynı işi yapmak üzere eğitimler almak istediğini kabul etmektir. Bu nedenle de kişiler sadece ebeveynlerinin düşündükleri ya da hayal ettikleri meslekleri bir kenara koyarak kendini ve ideallerini düşünmelidir.

İnsanların birçoğu kendileri için hangi mesleğin doğru bilmezler ve bunu anlamaları yıllar sürer. Bu nedenle geri de kaldığınızı düşünmeyin! Mesleğinizi sevmiyorsanız değiştirin! Bazen bu daha fazla çalışmanız anlamına gelir ancak bu herkes için mümkündür. Hayalini kurmadığınız bir işi seçmeniz dünyanın sonu değildir. Hayatınızı zindan etmeyen ancak sizin ve ailenizin geleceğini garanti altına alan bir işiniz varsa hayatınız ve işiniz için mutlu olmaya bakın.
OGÜNhaber