Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzün çoğunu sosyal medyada geçirir olduk.Sosyal medya çılgınlığı sadece bizi değil tüm dünyayı sarmış durumda.İşte size teknoloji ve sosyal medya ile hayatımıza giren kelimeler

Teknolojinin hayatımıza kattığı kavramlar

Selfie: Kendi fotoğrafını çekme… Suyunu çıkardığımız konulardan biri. Siyasetçisinden sporcusuna, en cool takılanımızdan en gencimize kadar herkesin bir kez olsun kendi fotoğrafını çekip paylaşmışlığı vardır.

Caps: Kişilerin genel olarak komik ya da ilginç fotoğraflarının altına eğlenceli yazılar yazarak internette paylaşması bu kavramı ortaya çıkarıyor.

Trollemek: Sosyal medyada belirli bir olayla, fotoğrafla ya da aklınıza gelebilecek herhangi bir şeyle dalga geçmek trollemek anlamına geliyor. Gençlerimiz günlük yaşamında da arkadaşlarına yaptığı şakalar ve geçtikleri dalgalar için de "Hehehe nasıl trolledim ama seni..." gibi cümleleri çoğunlukla tercih etmekte.

Lol: Eskiden bir şeye çok güldüğümüzde bunu sosyal medyada "Hahaha" diye belirtirdik ama artık LOL demeyi tercih ediyoruz. İngilizce'deki "laughing out loud" ya da "lots of laughs" kelime gruplarının kısaltması olan LOL sesli güldüm/çok güldüm anlamına gelmekte.

Hastag: Instagram'da paylaşılan fotoğrafların açıklama kısmında #günaydın #pazarkeyfi #kahve gibi kelimeler görmeye alışkınız. Bu hastagler fotoğrafları aynı başlık altında toplamaya yararken daha fazla beğeni almanıza da katkı sağlıyor unutmayın!

Fenomen: Sosyal medyada belirli sayıda takipçiye sahipseniz artık siz de bir fenomensiniz! Bu fenomenler genelde çeşitli yerler gezip fotoğraflarını paylaşan ya da ilgilendiği konular hakkında bilgilerini paylaştıkları videolar çeken insanlardan oluşuyor.

Stalk, Stolker: Hakkında bir şeyler öğrenmek istediğiniz birisi mi var? O zaman o kişiye ait tüm sosyal medya hesaplarını didik didik ederek onu stalklayın. Bu işlemi yapmayı alışkanlık haline getirdiniz mi? Tebrikler! Artık siz de bir stalkersınız.

Story: Arkadaşınıza gönderdiğiniz snapleri listenizdeki tüm arkadaşlarınız görsün istiyorsanız snapinizi story'inize ekleyin. Böylelikle fotoğrafınız 24 saat boyunca story'de kalacak ve o süre zarfında tüm arkadaşlarınız fotoğrafınızı görebilecek. (Lütfen yaptığınız her şeyi fotoğraflayarak snap story'inize koyup insanları bayıltmayın...)

Face, Feys: İlkokul öğrencisinden tutun da 70 yaşındaki dedenize kadar herkesin kullandığı bir sosyal platform olan facebook dilimize face (evet yazıldığı gibi okuyacaksınız), feys gibi sözcükler katmayı başardı. "Feyse foto attım, face'de hiç beğeni gelmedi" gibi cümleler bugünlerde kulağımızın aşina olduğu cümlelerden.

Online: Kelime anlamı çevrimiçi olan online, anlık mesajlaşma programlarından tutun da alışveriş sitelerine kadar birçok sosyal mecrada kullanılan kelimelerden.

Favlamak, Fav atmak: Favlamak kavramı hayatımıza Twitter'la birlikte girdiğinde beğendiğimiz bir tweeti favorilerimize eklemek anlamına geliyordu. Ama artık dilimize öyle bir yerleşti ki günlük hayatta bile "Bluzumu beğenen favlasın" "Bu plan benden fav alır" gibi cümleler kurabiliyoruz.

Youtuber: Yaptığı yemekten tutun da gece bakım rutinine kadar her şeyini videoya kaydedip Youtube'a yükleyen arkadaşlarımız Youtuber (yutubır) ünvanını almış durumda. Kulağa basit gibi gelse de bu işten para kazanıp zengin olan insanların sayısı hiç de az değil!

Like atmak: Paylaştığımız fotoğraflara, durum güncellemelerine like atılması için kendimizi paralıyor ama like yerine beğenmek kelimesini kullanmayı asla tercih etmiyoruz...

Fake: İngilizce'de sahte anlamına gelen fake, günümüzde genelde gerçek bir kullanıcıya ait olmayan hesapları anlatmak için kullanılmakta.

Emoji: Duygularımızı sosyal medyada yansıtma yöntemimiz olan emojiler aslında pek bir sevimliler. Artık yazdığınız bir cümlenin sonuna emoji koymuyorsanız o cümle, cümleden sayılmıyor bilesiniz!

Touch screen (Dokunmatik Ekran): Ekranına dokunarak tüm işlemleri yapabildiğiniz teknolojik cihaz. Dokunmatik ekran hayatımıza sadece yeni bir cihaz ve yeni bir kelime değil aynı zamanda yeni bir parmak hareketi de getirdi.
OGÜNhaber