Meşhur Apollo 11’in birçok atası vardı, ancak hiçbiri Ay’ın yüzeyine ulaşamadı. Tüm dünya, Ay’ın yüzeyinde neredeyse bütün gününü geçiren ve araştırmalar için Dünya’ya Ay yüzeyinden alınan örnekleri getiren astronotlardan övgüyle söz ettiler.

İnsanlığı Ay'a götüren kadın

20 Temmuz 1969’da, NASA, MIT ve Hamilton için büyük gün sonunda gelmişti. Apollo 11 fırlatıldı ve Ay’a doğru yol almaya başladı. Uçuş sırasında birçok problem ortaya çıkmıştı. Uzay aracı, Ay’ın yüzeyine ulaşmasına sadece birkaç dakika kala görevin durdurulması gerektiği uyarısı veren bilgisayar alarmlarının birkaçı devreye girdi.

Sorun yazılımda değil, aracın radarına yanlış yerleştirilen güç kaynağındaydı ve görevi kurtaran programdı. Apollo yazılımı o kadar iyi tasarlanmıştı ki planlanandan daha fazla görevi yerine getirebilirdi ve içerisine yerleştirilen bir dizi hata ayıklama programı sayesinde sorunları tanımlamaya ve çözmeye yetecek kadar da akıllıydı.

Hamilton ve ekibinin yazdığı kod, daha önemli görevleri ön planda tutup ve bunlara odaklanabiliyordu. Margaret’in kendi mektuplarından birinde dediği gibi; sorunu tanımlayan, harekete geçen, böylece görevi kurtaran ve Apollo 11’i Ay’ın yüzeyine indiren şey yazılımdı. Binlerce kod satırından oluşan ve Apollo görevleri için tasarlanan yazılım NASA’yı o kadar çok memnun etti ki ajans bu yazılımı Skylab projesinde de kullanmaya karar verdi.

Margaret Hamilton, bilim ve teknoloji alanında çalışan kadınlar için bir sembol haline geldi. Bu işlerin çoğunun erkeklere verildiği bir zamanda kendini kanıtlamayı ve ABD’nin Ay’a gitme yarışını kazanmasını sağlayan büyük etkenlerden biri haline gelmeyi başardı. MIT’den ayrıldı ve 1976’dan 1984’e kadar CEO olarak görev yaptığı Higher Order Software şirketini kurdu. Şirket yazılımda hata önleme konusunda fikirler üretti.

1985 yılında şirketten ayrıldı ve başka bir yazılım geliştirme şirketi olan Hamilton Technologies’in kurucusu ve CEO’su oldu. Hamilton, Apollo yazılımının geliştirilmesindeki başarılarından dolayı NASA tarafından ödüllendirildi ve o zamana kadar NASA tarafından verilen en büyük para ödülünün sahibi oldu. Yazılım mühendisi, 2016 yılında ise bu kez ABD başkanı Barack Obama tarafından Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi.
OGÜNhaber