Tonlarca yük taşıyan gemiler nasıl oluyor da suyun üstünde kalıyorlar? İşte bu sorunun cevabı:

Gemiler neden batmaz?

Gemilerin batmamasının temel sebebi aslında yoğunluk ile alakalıdır. Suyun yoğunluğundan ağır olan tüm cisimler batarken, hafif olan cisimler ise suyun yüzeyinde kalır. Gemiler taban kısmının oyuk yapıları sayesinde suyun yoğunluğundan daha hafif kalmayı ve dolayısıyla yüzmeyi başarırlar.Gemi yapımında kullanılan metallerin yoğunluğunun sudan fazla olmasına rağmen geminin toplam yoğunluğu sudan azdır.

Gemilerde geniş hacimli havayla dolu alanlar bulunur. Sudan daha az yoğunluğa sahip olan hava, geminin toplam yoğunluğunu düşürür ve suyun üzerinde kalmasını sağlar.

Eğer bir cisim, su yüzeyinde batmadan durup yüzebiliyorsa özgül ağırlığı (bir maddenin birim hacminin ağırlığı), suyun kaldırma kuvvetine eşittir ya da daha azdır. Yani gemiler suyun kaldırma kuvveti sayesinde batmadan su üzerinde batmadan durabiliyorlar.

Gemilerin su üstünde durmalarının önemli faktörlerinden biri de dengedir. Gemilerin alabora olmadan dengede kalabilmeleri için tabanlarına gemiyi dengede tutabilecek bir ağırlık konulur. Safra adı verilen denge unsuru genellikle ağırlığı çok fazla olan kurşunla dökülür.

Gemilerinde tonlarca yükü kaldırıp, su yüzeyinde taşıyabilmeleri için en alt kısımlarının hacimleri genişletilir. Böylece gemiler kendi özgül ağırlıklarıyla suyun kaldırma kuvvetini dengeleyerek su üstünde durabilirler.
OGÜNhaber