Facebook baştan sona yenilendi

Tüm Facebook kullanıcılarını etkileyecek yenilenmiş Haber Kaynağı kişisel bir gazeteye benzetildi. Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, yapılan değişiklikle birlikte daha fazla fotoğrafın paylaşılmasının avantajından yararlanılacağını belirtti.

1 milyarı aşkın üyesiyle dünyanın en büyük sosyal medya sitesi olan Facebook, akşam saatlerinde Kaliforniya Menlo Park'ta gerçekleştirdiği etkinlikte yeni Facebook arabirimiyle kullanıcıların karşısına çıktı.

Yenilenmiş Haber Kaynağı ile birlikte artık kullanıcılar sadece arkadaş listesindeki kişilerin haberlerini (paylaşımlarını) görmekle kalmayıp halka malolmuş ünlü isimlerin paylaşımlarını da görecek.

Zuckerberg, bu şekilde kullanıcıların arkadaşları dışında diğer yayın ve kişilerden gelen paylaşımların ekrana geleceğini ve kullanıcıların bu yöndeki beklentilerini karşıladıklarını kaydetti.

Yeni arabirimde tıpkı Zaman Tüneli'nde olduğu gibi görsellerin boyutları da büyütüldü. Artık kullanıcılar Haber Kaynağı içinde yer alan görselleri daha büyük çapta görecek.

Paylaşılan haber, makale ve diğer metinsel içerikler de yayın organının logosu yer alacak şekilde daha geniş bir çözünürlükte ekrana yansıyacak.

Aynı içeriği kullanıcının birden fazla arkadaşının paylaşması durumunda söz konusu içeriği paylaşan arkadaşlar sol sütunda belirgin olarak listenecek.

Bununla birlikte Facebook'un mobil uygulamasındaki tasarımın da web sayfasına entegre edildiği dikkatlerden kaçmıyor. Mesajlar, etkinlikler ve on-line arkadaşlar sol sütunda yer alırken, bu haliyle Facebook, mobil sürümünü akıllara getiriyor.

Facebook'un yeni arabiriminde dikkat çeken bir diğer nokta da arabirimin önceki tasarıma göre daha da sadeleştirilmiş olması. Görsellerin ağır bastığı Haber Kaynağı göze daha fazla hitap ediyor

Haber Kaynağı'ndaki bir diğer önemli değişiklik ise video, fotoğraf, müzik, oyunlar gibi bölümler altında Haber Kaynağı'nın düzenlenebilmesi. Bu şekilde kullanıcılar sadece paylaşılan fotoğrafları anasayfalarında görebileceği gibi, müzik bölümünü seçtiğinde de müzik albümleriğin ağır bastığı bir arabirimle karşılaşıyor.

Facebook'tan yapılan açıklamada şu andan itibaren yeni Haber Kaynağı'nın yayına girdiği, ancak kullanıcıların bu yeni arabirime aşamalı olarak geçeceği kaydedildi.

Facebook'un aynı anda tüm profilleri yeni sisteme geçirmemesindeki en önemli etken ise gelecek olumsuz tepkilerden çekinmesi... Bu nedenle kullanıcıları aynı anda yeni arabirime geçirmek istemeyen Facebook, alıştıra alıştıra kullanıcılarını yeni arabirime adapte edecek.

Facebook her ne kadar tüm kullanıcılarını aynı anda yeni arabirime geçirmiyor olsa da, sonuç itibariyle tüm kullanıcılar bu arabirime aşamalı da olsa geçecek.

Yeni arabirimi ilk deneyenlerden olmak istiyorsanız facebook.com/newsfeed adresine girerek ve sayfanın sonuna gelerek bekleme listesine katılabilirsiniz. Bu arada değişimin sadece Facebook'un web arayüzüyle sınırlı kalmayacağını da belirtelim. Facebook'un mobil uygulamaları da yeni Haber Kaynağı'nı kullanacak. Ancak bunun için kullanıcıların birkaç hafta beklemesi gerekecek.
OGÜNhaber