Yalnızlık, bedeniniz üzerinde hiç de masum etkiler bırakmıyor.

Yalnızlık hissi sağlığınızı tehdit ediyor

Egzersizlerden kaytarmanın ya da tonlarca abur cubur yemenin sağlığınız için kötü olduğunu biliyorsunuz. Ancak muhtemelen sosyal hayatınızın sağlığınız üzerindeki kötü etkilerini hesaba katmıyorsunuz.

Heart‘ta yayımlanan ve yalnızlığın, ilişkisi hakkında kişinin negatif hislere kapılması olarak tanımlandığı bir çalışmada, bu duygunun aslında insan bedeni üzerinde bir hayli etkili olduğu ortaya konuldu.

York Üniversitesi araştırmacıları, önceden yapılmış 23 çalışmayı mercek altına aldılar ve sosyal hayat ile sağlık arasındaki bağın sanıldığından çok daha güçlü olduğunu belirlediler. Sağlıklı insanlar ile karşılaştırıldığında, yalnız olmanın koroner arter hastalığı riskini %29, felç riskini ise %32 yükselttiği sonucuna ulaşıldı. Bu sonuçlara göre kötü bir sosyal hayat en az anksiyete ya da iş yerindeki yoğun stres ile aynı değerde bir risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor.

Araştırmacılara göre, yalnızlığın 3 büyük etkisi olabilir. İlk olarak, yalnızlık, normal aktif yaşam tarzını olumsuz etkiliyor. İzole hissetmek sigara içmek, egzersizden kaytarmak, doktora düzenli gitme alışkanlığını bırakmak gibi sağlıksız alışkanlıklara yol açabiliyor. İkinci etki ise tamamen fiziksel: Yalnızlık, bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor ve stres ile mücadele edebilme yeteneğinizi köreltiyor. Son olarak, yalnızlığın depresyona neden olduğu belirtiliyor. Depresyon ise birçok sağlık sorununun kapısını aralıyor.

OGÜNhaber