90'lar zamanından günümüze kadar gelen bombalı saldırılar.

Doksanlardan bugüne tüm bombalı saldırılar

Zeynep Kınacı 30 Haziran 1996 - PKK Tunceli Cumhuriyet Meydanı'nda bayrak töreni için toplanan altmış kişilik askerî birliğin arasına, kendisine hamile süsü vererek karışan saldırganın, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleşti. Saldırıda ölenlerin tamamı askerî personeldi.

Leyla Kaplan 25 Ekim 1996 - PKK Adana Emniyet Çevik Kuvvet Müdürlüğü nizamiyesine yaklaşan saldırganın, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda ölenler arasında polisler ile bir sivil bulunmaktaydı.

Güler Otaş 29 Ekim 1996 - PKK Şüpheli görülerek Çarşı Polis Karakolu'na götürülen üç kişiden biri olan kadın saldırgan, karakoldaki kadın polislerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında görevli olması sebebiyle üst aramasından geçmedi. Erkek şüphelilerden biriyle birlikte Terörle Mücadele Şubesinden gelen ekip aracına bindirilen kadın şüpheli, aracın harekete geçmesinden sonra üzerinde taşıdığı bombayı patlattı. Patlamada polisler, örgüt üyesi diğer şüpheli ve bir sivil hayatını kaybetti.

Fatma Özen 17 Kasım 1998 - PKK Jandarma Komutanlığı önünde Van'a gitmek üzere bekleyen askerî konvoya yaklaşan bir kadının üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda bir asker hayatını kaybetti.

Hüsniye Oruç 1 Aralık 1998 - PKK Asker ve korucuların alışveriş yaptığı bir markete gelen kişinin, üzerindeki el bombasını patlatmasıyla gerçekleştirildi.

Hamdiye Kaplan 24 Aralık 1998 - PKK Askerî personelin çocukları olan lise öğrencilerini taşıyan askerî servis aracı hareket etmek üzereyken araca yaklaşan saldırganın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırgan dışında ölen tek kişi bir öğrenciydi.

Meral Maymak 4 Mart 1999 -PKK Şehit Keskin Kaplankıran Karakolu önünde şüpheli tavırlar sergileyen hamile görünümlü bir kadının, görevlilerin çevrede bulunan vatandaşları ikaz ederek olay yerinden uzaklaştırdığı sırada, üzerindeki el bombalarını patlatmasıyla gerçekleştirildi.

Tacettin Şahin 20 Mart 1999 -PKK Bölge trafik istasyonu önünde uygulama yapan trafik ekibine yaklaşan birisinin, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi.

Semiha Kılıç 27 Mart 1999 - PKK Taksim Meydanı'nda, çevik kuvvet ekiplerinin bulunduğu minibüse yaklaşan saldırganın, polis ekiplerince durdurulması sonrasında üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi.

Baki Tatlı 5 Nisan 1999 - PKK Bölge trafik istasyonu önünde uygulama yapan trafik ekibine yaklaşan birisinin, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi.

Turab Muhabbedi 8 Nisan 1999 Hakkâri Valisi Nihat Canpolat, ziyaret için gittiği Yüksekova'da makam arabasıyla hareket ederken aracın önüne atlayan saldırganın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi.

Ruşen Taranlı 5 Temmuz 1999 - PKK Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı nizamiyesine yaklaşan saldırganın, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda emniyet mensuplarının yanı sıra siviller de yaralandı.

Uğur bülbül 1 Eylül 2003 - El-Kaide Beyoğlu ilçesinin Gümüşsuyu semtinde, kontrol noktasında bulunan polislerin arasına giren saldırganın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda polisler ile bir sivil hayatını kaybetti.

Mesut Çabuk - Gökhan Elaluntaş 15 Kasım 2003 - El-Kaide Önce Şişli'deki Bet İsrael Sinagogu, yaklaşık dört dakika sonra ise Beyoğlu'ndaki Neve Şalom Sinagogu'nun önünde, bomba yüklü birer kamyonetin infilak ettirilmesiyle gerçekleştirildi.

Feridun Uğurlu 20 Kasım 2003 - El-Kaide Önce Beyoğlu'ndaki Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu, yaklaşık beş dakika sonra ise Beşiktaş'taki HSBC Genel Merkezi binası önünde, bomba yüklü birer kamyonetin infilak ettirilmesiyle gerçekleştirildi.

İlyas Kuncak 20 Kasım 2003 - El-Kaide Önce Beyoğlu'ndaki Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu, yaklaşık beş dakika sonra ise Beşiktaş'taki HSBC Genel Merkezi binası önünde, bomba yüklü birer kamyonetin infilak ettirilmesiyle gerçekleştirildi.

Nihat Doğruel 9 Mart 2003 - El-Kaide Kartal'daki Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası binasına giren saldırganların güvenlik görevlisini yaralaması sonrasında üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırganlardan Vural patlamadan yaralı olarak kurtulurken, ölen kişi ve yaralananların tamamı sivildi.

Devrim Selçuk 9 Mart 2006 - PKK Van Belediyesine bağlı zabıta ekiplerine ait bir araç yoldan geçtiği sırada araca yaklaşan birinin üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda bir zabıta ve bir sivil hayatını kaybetti.

Engin Vural 9 Mart 2003 - El-Kaide Kartal'daki Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası binasına giren saldırganların güvenlik görevlisini yaralaması sonrasında üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırganlardan Vural patlamadan yaralı olarak kurtulurken, ölen kişi ve yaralananların tamamı sivildi.

Güven Akkuş 22 Mayıs 2007 - PKK Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan Anafartalar Çarşısı'nda, bir kişinin üzerindeki patlayıcıları patlatmasıyla gerçekleştirildi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin tamamı sivildi.

Vedat Acar 31 Ekim 2010 - PKK Taksim Meydanı'nda sürekli görev yapan çevik kuvvet polislerine yaklaşan bir kişinin üzerindeki patlayıcıları patlatmasıyla gerçekleştirildi.

Adı Açıklanmadı 30 Eylül 2011 - PKK Göynük beldesindeki jandarma asayiş kontrol noktasına yaklaşan saldırganın, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi.

Nazlı Görer 29 Ekim 2011 - PKK Bingöl'deki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapılacağı stadyumu hedef alan saldırganın, kutlamaların iptal edilmesi sebebiyle yöneldiği Adalet ve Kalkınma Partisi il binası yakınlarında, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamada ölenlerin tamamı sivilken, yaralananlar arasında askerî personeller de bulunmaktaydı.

Cengiz Özek 25 Mayıs 2012 - PKK Kullandıkları aracın emniyet birimlerince takibe alınmasının ardından hedeflerinden sapan saldırganlar, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine saparak karşılarına çıkan Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğüne girdi. Burada emniyet birimleriyle çıkan çatışmada saldırganlardan biri ile bir polis memuru yaşamını yitirdi. Diğer saldırgan ise araçtaki patlayıcıları infilak ettirerek saldırı gerçekleştirdi

Ramazan Yılmaz 25 Mayıs 2012 - PKK Kullandıkları aracın emniyet birimlerince takibe alınmasının ardından hedeflerinden sapan saldırganlar, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine saparak karşılarına çıkan Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğüne girdi. Burada emniyet birimleriyle çıkan çatışmada saldırganlardan biri ile bir polis memuru yaşamını yitirdi. Diğer saldırgan ise araçtaki patlayıcıları infilak ettirerek saldırı gerçekleştirdi

Adı Açıklanmadı 5 Ağustos 2012 - DHKPC Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde bulunan Geçimli Jandarma Karakolu'na silahlı saldırılar düzenlendi. Çıkan çatışmalar sırasında karakolun nizamiyesine giden bir saldırgan, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirerek intihar saldırısı gerçekleştirdi.

Ecevit Şanlı 1 Şubat 2013 - DHKPC Çankaya ilçesinin Kavaklıdere semtindeki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'nin ziyaretçi ve vize işlemleri için gelenlerin giriş yaptığı kapısından girmeye çalışan bir kişinin üzerindeki patlayıcılar ile bir el bombasını patlatmasıyla gerçekleştirildi. Patlamada bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Diana Ramazova 6 Ocak 2015 - IŞİD Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Turizm Şube Müdürlüğü önündeki kulübeye giren ve İngilizce olarak cüzdanını kaybettiğini söyleyen çarşaflı saldırganın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamada bir polis hayatını kaybetti

Şeyh Abdurrahman Alagöz 20 Temmuz 2015 - IŞİD Değişik illerden gelen 300 kadar kişinin, Suruç Belediyesine ait Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde, Irak ve Şam İslam Devleti'nin Kobani Kuşatması sonrası Kobani'yi yeniden inşa etme çalışmaları konusunda basın açıklaması yaptığı sırada, kalabalık arasına karışan saldırganın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda ölenlerin tamamı sivildi.

Murat Bütün 2 Ağustos 2015 - PKK Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Karabulak Jandarma Karakolu'na, patlayıcı yüklü iki traktörle yaklaşan saldırganın patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda ölenler askerî personelken, yaralananlar arasında siviller de vardı.

Yunus Emre Alagöz 10 Ekim 2015 - IŞİD Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi öncesinde, Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında toplanan katılımcıların bulunduğu bölgede, iki saldırganın üzerlerindeki patlayıcıları 3 saniye arayla infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamalarda ölenlerin tamamı sivildi.

Nebil Fadli 12 Ocak 2016 - IŞİD Fatih ilçesindeki Sultanahmet Meydanı'nda, saldırganın üzerindeki bombayı infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamalarda ölenlerin tamamı sivildi.

Halil İbrahim Durgun 15 Kasım 2015 - IŞİD Gaziantep'te, Irak ve Şam İslam Devleti üyeleri tarafından kullanıldığı tespit edilen hücre evine emniyet birimlerince düzenlenen harekâtta, evde bulunan saldırganın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirdi. Yaralananların tamamı polisti.

Abdulbaki Sömer 17 Şubat 2016 - Kürdistan Özgürlük Şahinleri Çankaya ilçesinde, askerî servis araçlarının yanına yaklaşan bomba yüklü aracın infilak ettirilmesiyle gerçekleştirildi. Patlamalarda askerî personelin yanı sıra bir sivil hayatını kaybetti.

Seher Çağla Demir 13 Mart 2016 - Kürdistan Özgürlük Şahinleri Kızılay Meydanı'ndaki Güvenpark'ın yanındaki otobüs duraklarının önünden geçen bomba yüklü bir otomobilin hareket halindeyken infilak ettirilmesiyle gerçekleşti. Patlamada 1'i polis memuru 37 kişi hayatını kaybetti.

Mehmet Öztürk 19 Mart 2016 - IŞİD İstiklal Caddesi'nde bir saldırganın, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamada ölenlerin tamamı sivildi.

Eser Çali 28 Nisan 2016 - Kürdistan Özgürlük Şahinleri Bursa Ulu Camii yakınında bir canlı bombanın üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırgan dışında ölen olmadı.

İsmail Güneş 1 Mayıs 2016 - IŞİD Şehitkâmil ilçesinde bulunan Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde, bomba yüklü aracın infilak ettirilmesiyle gerçekleşti. Saldırıda ölenlerin tamamı polisti.

Eylem Yaşa 7 Haziran 2016 - Kürdistan Özgürlük Şahinleri Fatih ilçesinin Vezneciler semtinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne nöbet değişimi için giden Çevik Kuvvet ekibine yönelik bomba yüklü araçla düzenlendi. Saldırıda 5 polis ve 7 sivil yaşamını yitirdi.
OGÜNhaber