Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yeni dönem izleyecekleri ekonomi politikasını tek kelimeyle özetledi !..

Unakıtan; ' Tasarruf '

Tüketim arttıkça dış borcun da arttığını belirten Maliye Bakanı Unakıtan, ciddi tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğini vurguladı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de tasarrufların az, harcamaların fazla olduğunu, tüketim arttıkça dış borç alındığını belirterek, ''cari açığın kaynağı da buradan geliyor'' dedi. Bakan Unakıtan, Türkiye'nin ancak üretimle kalkınabileceğini vurguladı. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Edirne'de,''Bu ülke üretimle kalkınır, başka türlü olmaz'' diyen Unakıtan, Fransa'nın üretimi ile kişi başına düşen gelirin, Türkiye'nin 6 katı olduğunu belirtti. Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Arayı kapatmaya başladık. Bizim de kişi başı milli gelirimiz 10 bin doların üzerinde.

Neden onların kişi başı milli geliri fazla? Çünkü ürettikleri fazla. Daha fazla ve katma değeri yüksek ürünler üretiyorlar. Bizden çok çalışıyorlar zannetmeyin. Fransızlar çalışmalarını haftada 35 saate indirdi, ondan bir saat fazla çalışmaz. Biz yine iyi çalışıyoruz. Ama onlara yetişebilmek için çok daha fazla çalışmamız lazım.''


ÇOK HARCIYORUZ
Maliye Bakanı Unakıtan, Türk insanının tasarruf yerine harcamaya önem verdiğini belirterek, Türkiye'nin, Türk insanın daha çok tasarruf yapması gerektiğini vurguladı. Bakan Unakıtan, şunları kaydetti: ''Türkiye'de tasarruflar az, harcamalar fazla. Daha fazla tüketiyoruz. Tüketim arttıkça da dış borç alıyoruz. Cari açığın kaynağı da buradan geliyor. Onun için Türk milletinin iki işi çok iyi yapması lazım. Türk milleti çok çalışıp, çok üretmesi ve çok da tasarruf yapması lazım.''

 

KAĞIT FATURA KALKIYOR..
Maliye Bakanlığı, naylon faturayla mücadele ve kayıtdışı ekonominin engellenmesi amacıyla yeni bir sistemin çalışmalarına başladı. Model iletişim sektöründe test aşamasında kullanılıyor. Bakanlık, kayıtdışı ekonomiyle mücadele kapsamında başka bir önlem daha alıyor. Para hareketlerinin bankacılık sistemi üzerinden geçmesi için bir dizi karar alan Maliye, şimdi de mal hareketlerini izleyecek. Naylon faturayı büyük ölçüde ortadan kaldırması beklenen sistem, 'elektronik fatura'nın yaygınlaştırılmasını içeriyor.

Yeni kurulacak sisteme Maliye kurmayları, TOBB, Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği'nin ortaklığı ile Elektronik Fatura Yönetim Şirketi kurulmasına ön ayak olacak. Özel sektör ağırlıklı şirketin yönetiminde, maliye temsilcisi de bulunacak. Mal satan firma ile mal alan firmanın karşılıklı bilgileri, elektronik ortamda aktarılarak kayda alınacak. Şirketin kayıtları sayesinde, alış ve satışlar dijital olarak izlendiği gibi, mal hareketini gerçekleştiren TIR ve kamyonlar ile diğer taşıtlara Genel Paket Radyo Servisleri (GPRS) sistemi de takılacak.

 

 

OGÜN/14-20.Eylül.2008/Sayı:90/Sayfa:11
OGÜNhaber